Italiensk is
italiensk is

 

ITALIENSK GELATO

..en gammel, kold kærlighedshistorie - med rødder i Toscana

Lad mig bare indømme det: jeg har en sød tand!

Derfor elsker jeg italiensk is. Måske har du det på samme måde. Det har du sandsynligvis, for jeg tror, at  næsten alle  voksne som børn nyder en dejlig is  på en solrig og varm dag i Toscana

Men ved du, hvordan traditionen med italiensk "gelato" er opstået? Hvis ikke, så læs med her!

 

 

Det hele begyndte i Toscana - sådan!!! 

ITALIENSK IS

 

Allerede i oldtiden blandede kinesere og arabere sne med frugtsaft og honning, men det var i Renaissance-Italien, at isen begyndte at tage den form, vi kender og elsker i dag.

Og ja – det hele begyndte i Toscana. Omkring år 1565 udviklede den toskanske opfinder Bernardo Buontalenti en ny opskrift på en kold dessert til det florentinske hof. Han brugte mælk, fløde, honning, æg og en smule vin – og vigtigst af alt: han eksperimenterede med nedkøling ved hjælp af sne og salt, så desserten fik en blød, cremet konsistens. Det var begyndelsen på det, vi i dag kalder gelato.

Isens popularitet voksede hurtigt i Italien, og det varede ikke længe, før den spredte sig til resten af Europa. Den italienske ismand Francesco Procopio dei Coltelli slog sig ned i Paris i slutningen af 1600-tallet og åbnede den legendariske Café Procope – Europas første café med offentlig adgang til is. Her begyndte isen for alvor sin rejse ud i verden.

 

 

Sådan bestiller du is som en lokal

iTALIENSK IS

 

Men italiensk gelato er ikke bare “is”. Det er en særlig måde at lave is på, hvor både ingredienser, fremstilling og temperatur spiller en rolle.

Gelato laves traditionelt med mere mælk og mindre fløde end klassisk flødeis, og så indeholder den mindre luft, hvilket giver en tættere og mere cremet konsistens. Den serveres ved lidt højere temperatur end dansk is – og derfor smager den faktisk mere af de råvarer, den er lavet af.

Derudover er de fleste gelateriaer i Italien små, lokale steder, hvor isen laves frisk hver dag – ofte med frugt, nødder og chokolade fra nærområdet. Mange steder bruger stadig gamle familieopskrifter uden kunstige tilsætningsstoffer. Det er ikke bare dessert – det er håndværk og kærlighed.

 

 

Gelato - er noget helt specielt

Iitaliensk is

 

Ved de større P-pladser og i byerne er det typisk "pay and display", ligesom vi kender det.

  • Automaten vil ofte bede om bilens registreringsnummer – jeg plejer at tage et billede af nummerpladen med telefonen, så jeg er sikker på at taste rigtigt.
  • Mange automater tager stadig kun mønter (især 20c, 50c, 1€ og 2€), så hav altid småpenge klar. Kreditkortbetaling bliver mere udbredt, men regn ikke med det.
  • Betalingsapps: EasyPark er genial! Jeg bruger den selv, når jeg er i Italien, på alle de steder, hvor den dækker. Hvis det er en lejebil, skal du huske at oprette den i app’en. For at være sikker på, at en parkeringsvagt kan se, du bruger EasyPark, har jeg fået at vide, at du skal lægge en seddel i forruden, hvor der står "EasyPark". Jeg har selv downloaded deres logo og klistret det fast på indersiden af forruden i min bil.
  • P-huse og større P-pladser med bom: de fungerer lige som i Danmark

  • Private p-kældre e.lign: i de store byer er de ofte en mindre private p-kældre. Her blikver du som hovedregel bedt om at aflevere din nøgle til personalet, da disse kældre ofte er meget snævre og svære at manøvrere i for en der ikke er kender dem godt. Jeg synes, det kan virke lidt angstprovokerende at aflevere sin nøgle til bilen. Men jeg har efterhånden prøvet det en del gange - og det er aldrig gået galt

 

 

Når du kommer til Toscana...

italiensk is

 

Så er det næsten en pligt at finde din lokale yndlings-isbutik. Jeg kender efterhånden mange – og deler dem gerne, hvis du spørger!

Min egen personlige favorit er en lille butik lige inden for byporten i byen Castelnuovo di Garfagnana i provinsen Lucca. Men det er nok fordi, jeg er kommet lige præcis i den by og hos den isbutik mange gange igennem årene.

For i virkeligheden er der utallige dejllige isbutikker spredt ud og hele Toscana

Hvis sidder du lige nu drømmer om varme aftener, hvor I sidder på torvet og nyder en is i solnedgangen er det rart at vide, at den drøm nemt kan blive til virkelighed… !!!

 

 

HAR DU SPØRGSMÅL?

 

KONTAKT

Har du spørgsmål til ferieboliger, eller vil du have et tip til den bedste gelateria i nærheden af jeres hus? Skriv eller ring endelig – jeg elsker at hjælpe.​​​

 

Jeg glæder mig til at høre fra dig


Venlig hilsen 
Carsten Møller 
Ejer, Toscana Vacanze 


Jeres ferie - min passion

CASRSTEN MØLLER