Michelangelo Toscana ferie | book din feriebolig her
Leonardo da Vinci

MICHELANGELO  (1475-1564)

... en af renæssancens allerstørste kunstnere

Michelangelo var en billedhugger, maler og arkitekt, der levede i årene 1475-1564. Han blev født i byen Caprese, men kort hans fødsel flyttede hans familie til Firenze – og han betragtede Firenze som sin hjemby.

Han bliver bredt betragtet som en af ​​renæssancens største kunstnere. Hans arbejde demonstrerede en blanding af psykologisk indsigt, fysisk realisme og intensitet, der aldrig var set før – og måske heller ikke . Hans samtidige anerkendte hans ekstraordinære talent, og Michelangelo modtog kommisier fra nogle af de mest velhavende og magtfulde mænd i hans tid, herunder paver og andre tilknyttet den katolske kirke.

Hans mest kendte værker er de to skulpturer Pietà og David, der står i hhv. i Rom og i Firenze – Peterskirkens kuppel – og  udsmykningen af det sixtinske Kapel i Vatikanet i Rom.

 

 

 

SKULPTURER

  

Pieta

Pietea af Michelangelo

Michelangelo arbejdede i Rom i 1498, da han modtog en opgave fra paven om at skabe en skulptur, der forestiller en draperet jomfru Maria med hendes døde søn hvilende i hendes arme. Værket skulle udtrykke medfølelse (it: Pieta). Og Michelangelos skabte et mesterværk med to meget detaljerede og livagtige figurer, der er hugget ud af en blok marmor.

Michelangelo arbjede med temaet "pieta" hele sit liv - og han lavede to skulpturer mere med det samme tema som skulpturen i Rom. Den ene - kaldet Rondanini Pieata - står på Sforza slottet i Milano og den sidste - Bandini Pieta - befinder sig i Firenze. 

 

 

David

Michelangelo vendte tilbage til Firenze og blev i 1501 hyret til lave en enorm mandlig figur som udsmykning i byens berømte Domkirke - Santa Maria del Fiore.

Han valgte at skildre den unge David fra Det Gamle Testamente i Bibelen lige før han skal ud i den umulige kamp mod Coliat. Den godt 5 meter høje figur er lavet ud af 1 stor blok marmor, og den David  viser en ung , som heroisk, energisk, kraftfuld og åndelig og bogstaveligt talt større end livet på 17 fod høj.

Skulpturen, der anses for at være næsten teknisk perfekt, kan i dags ses i Firenze på Galleria dell'Accademia, hvor den er et verdenskendt symbol på byen og dens kunstneriske arv.

Det er efter min mening en af de største oplevelser under et besøg i Firenze.

David af Michelangelo

 

 

 

MALERIER

 

Det sixtinske kapel

Michelangelo

billede fra commons.wikipedia.org

I 1508 kaldte Pave Julius II Michelangelo til Rom for at udføre opgaven med at udsmykke det Sixtinske kapel. Kapellet er en central del af Vaitkanet, hvor nye paver vælges og indvies. Det fungerer i dag også som museum, og er en af Roms allerstørste attraktioner.

Michelangelo udsmykkede altervæggen med billeder af Dommedag - og loftet hvor han har malet Skabelsen og livet for de første mennesker som beskrevet i Biblen. Det tog Michelangelo 4 år (1508-1512) at male loftet, og blandt alle de fantastisk smukke billeder er skabelsen af Adam nok det mest kendte.

Derefter gik der mere end 20 år før Michelangelo i 1536 vendte tilbage til Rom for at udsmykke kapellets altervæg. Dette kæmpemæssige arbejde tig det ham 5 år at fuldføre.

Det sixtinske kapel er et at de mest besøgte steder i Rom. Så der er altid MEGET lange køer ved indgangen. Det er derfor en god ide at bestille billetter i forvejen. 

Det gjorde min kone og jeg, da vi besøgte kapellet for år tilbage. Normalt er jeg ikke meget for at gå efter en guide - men i dette tilfælde havde vi en meget dygtig guide, og da vi samtidigt blev udstyret med et headset, var det nemt at høre, hvad hun fortalte.

Det var en kæmpe oplevelse og fuldstændig overvældende at se så meget fantatisk kunst samlet på et sted. Jeg kan kun anbefale det til alle der kommer til Den Evige Stad, Rom.

Det sixtinske kapel i rom

billede fra commons.wikipedia.org

 

 

 

ARKITEKTUR

 

Peterskirken i Rom

Peterskirken i Rom

Der var mange forskellige arkitekter, der gennem årene arbejdede med kontruktionen af Peterskirken.

Det blev imidlertid Michelangelo, der helt afgørende satte sig præg på kirkens arkitektur og især den ikoniske kuppel .

Han arbejdede - uden honorar - på opgaven i 17 år fra 1547 frem til sin død i 1564.

Død
Michelangelo døde den 18. februar 1564 - få uger før sin 89 -års fødselsdag - i sit hjem i Macel de'Corvi, Rom

Hans lig blev bragt tilbage til Firenze, hvor han blev hyldet som "far og mester i alle kunstarter". Han blev begravet på Basilica di Santa Croce – efter eget ønske.

 

Eftermæle
I modsætning til mange kunstnere opnåede Michelangelo både berømmelse og rigdom i løbet af sit liv.

​​Michelangelos kunstneriske evner er blevet beundret og værdsat i gennem århundreder frem til i dag, og hans navn er blevet synonymt med renæssancens fineste humanistiske tradition.

 

 

 

DRØMMEN OM TOSCANA - FORSLAG TIL FERIER OG ATTRAKTIONER

 

 

 

 

HAR DU SPØRGSMÅL?

 

KONTAKTINFO

Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål - eller gerne vil have hjælp til at finde lige præcis den bolig der passer til dig og den eller dem du skal rejse sammen med.

Jeg har besøgt alle ferieboligerne og kender alle ejerne. Jeg har desuden kørt Toscana tyndt og besøgt rigtig mange af de spændende og smukke områder i regionen.

Den viden jeg har, deler jeg meget gerne med dig 

CARSTEN