Guide til Balsamico i Italien| Book feriebolig her
Balsamino - en italiensk gudespise

BALSAMICO

...en vidunderlig, velsmagende eddike

 

 

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad der egentlig bare er en italiensk eddike, men som smager helt fantastisk både i sovse og dressinger samt som marinade. Den stammer godt nok ikke fra Toscana - men den er alligevel fantastisk


Historien om en tysk-romersk kejser og hans eddike

Balsamico er en kendt og elsket eddike, der bliver produceret af druemost. Den bliver udelukkende produceret i byerne Reggio Emilia og Modena i Italien. 

Tilbage i 1046 fik den tysk-romerske kejser Henrik 3. overrakt en flaske med den særlige eddike, da han var på vej til sin kroning. Herfra stammer den første skriftlige kilde, der nævner den særlige eddike

 

Hvordan laver man Balsamico?

fremstilling af balsamico

At fremstille helt traditionel balsamicoeddike fra bunden af er mildest talt en videnskab. Eddiken bliver produceret af druer, der koges op over direkte ild, hvorefter saften får lov at fermentere. Efterfølgende lagres eddiken på nogenlunde samme vis, som når man har at gøre med fine portvine. 

Balsamicoen lagres i tønder af eksempelvis eg, og eddiken bliver tappet og flyttet rundt imellem forskellige større og mindre tønder. 

Kort sagt er processen lang og indviklet, hvis man vil fremstille en rigtig god Balsamico. Og det afspejler sig også i prisen, hvor en lille flaske med blot nogle få deciliter kan koste mange tusinde kroner.

Det er dog heldigvis ikke nødvendigt at betale så mange penge for at kunne nyde den lækre smag, for i dag er der rigtig mange gode producenter af balsamico på markedet - og heldigvis er der mange, der har nogle lidt mere spiselige priser.

Jeg vil dog understrege, at de virkelig betaler sig at undgå de billige flasker som man kam finde i f.eks. danske supermarkeder – nogle endda som spayflasker. De koster ikke ganske vist ikke alverden. Men hvis du først har prøvet en rigtig Balsamico fra Modena, så ved du hvad jeg mener. Vi plejer at købe nogle små flasker stort ser hver gang, vi er i Toscana – og vi betaler gerne kr. 100-150 for en flaske – og tro mig, det er pengene værd. God balsamico smager himmelsk.

Alle der har været i Grækenland har sikker smagt deres specielle hvidvin - Retzina, som efter min mening smager himmelsk, når man sidder på en lille hyggelig græske restaurant en lun sommeraften. Men hvis man så hars købt nogle flasker med hjem, har man måtte erkende, at der ikke er helt det samme "svung" over en flaske Retzina, når man drikker den en kold og mørk vinteraften hjemme igen i Danmark. Den fejl har jeg i hvert fald begået. Men det er der ingen fare for med god Balsamico fra Modena. Jeg garanterer, at den også smager fanstastisk på en salat eller oven på kød i en dansk spisestue en kold januaraften. 

 Aceto Balsamico di Modena DOP

Alle de mange producenter står hver især bag et væld af forskellige balsamicovarianter. Hvad der er det bedste valg for dig, afhænger ganske enkelt af personlig smag. Det gælder altså blot om at komme i gang med at afprøve forskellige former for balsamico for at finde frem til den variant, der får netop dine smagsløg til at juble. 

Vil du have en sødere balsamico, skal du vælge den mørke af slagsen, imens en lys balsamico er lidt mere syrlig i smagen. Du kan også få fingrene i en tykkere balsamico af typen Crema al Balsamico.

For at være sikker på, at du får fat i ægte balsamico, skal du sørge for at finde en flaske, hvorpå der står Aceto Balsamico di Modena DOP. Og så kan du også regne med, at hvis den er billig - så er det ikke den ægte balsamico!!!

Når du er ude og spise på restaurant i Italien, så husk altid at spørge efter Balsamico, du selv kan hælde over din salat eller kød. Du kan også dryppe det over dit brød. Hvis du vil vide mere om et traditionelt italiensk måltid, så læs her

Balsamico

Hvor kan jeg købe de ægte og gode italienske råvarer

Jeg er selv jævnligt i Toscana både for at besøge eksisterende samarbejdspartnere og finde nye. I sommeren kører jeg som regel derned, og så er det jo både oplagt og nemt at købe vin, olivenolie, balsamico osv. og tage det med hjem i bilen. Men uden for højsæsonen flyver jer som regel til Toscana, og så er det begrænset, hvor meget jeg kan have med hjem i kufferten. 

Derfor har jeg søgt efter forretninger i Danmark, der importerer og sælger de eftertragtede  råvarer.

Der er mange at vælge imellem, men jeg kan med stor fornøjelse anbefale firmaet: Det italienske køkken. De har et godt udvalg af kvalitetsprodukter, og de sender over hele landet. Du kan se deres udvalg på hjemmesiden Det italienske køkken

 

 

 

HVORDAN KOMMER VI TIL TOSCANA?

 

Der er mange måder at komme til  Toscana. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:

Transport og trafik
- Transport til Italien
- Kør selv ferie til Italien
- Turen ned gennem Europa
- Bilist i Italien
- Leje af bil
- Færdselsregler

 

Lufthavne i Toscana
Der er en lufthavn i Pisa. Men man kan også flyve til lufthavnen i Firenze

Læs mere om fly til Toscana

 

Tansport rundt i Toscana
Der er ingen tvivl om, at det nemmeste, hurtigst og mest bekvemt at komme rundt i provinsen, hvis man kører i bil. Hvis du flyver derned, kan du leje en bil i lufthavnen. Læs mere herom her

Der er dog også mulighed for at komme rundt med offentlig transport. Via dette link kan du finde oplysninger om køreplaner og priser for tog og bus.

 

 

 

 

VALG AF FERIEBOLIG

 

Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

Drømmen om Toscana
Det er vores mål at give vores kunder muligheden for at udleve drømmen om Toscana. Derfor har vi nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

Her på hjemmesiden kan du derfor mange forskellige typer af boliger, såom 

Agriturismo
private villaer med egen pool
Luksus boliger
vingårde
Ferieboliger med valgfri ankomstdato
Luksus
Ferieboliger med Air-con
Ferieboliger med egen restaurant
Ferieboliger hvor kæledyr er velkomne
Pensionat / B&B.

 

 

 

PRAKTISK INFO

 

Info om Italien
- Værd at vide
- Info  om Italien

Forsikringer
- Forsikringer

Brug af Internettet på ferier
- Brug af internettet

 

Retur til forsiden