En guide til Balsamico i Italien. | Book din feriebolig her - Ferie i Italien

Balsamico

...en vidunderlig velsmagende eddike

Trøfler er en af de madvarer, der deler vandene. Enten elsker du dem - eller også gør du bestemt ikke. Personligt er jeg ikke så begejstret for trøfler. 

Uanset hvilken lejr du befinder dig i, kan du næppe undgå at være en smule fascineret af de dyrebare svampe. De vokser under jorden, og det er endnu ikke lykkes os mennesker at dyrke dem. Man skal altså på trøffeljagt de helt rette steder for at få fingrene i jordens egne diamanter, som trøflerne gerne kaldes. 

I Toscana er de særligt kendte for deres trøfler, der får madentusiaster verden over til at juble - og til at finde den helt store pengepung frem. ? 


Ellers er du så heldig, at du i artikel kan blive klogere på den italienske eddike, som er fantastisk både i sovse og dressinger samt som marinade. 


Historien om en tysk-romersk kejser og hans eddike

Balsamico er en kendt og elsket eddike, der bliver produceret af druemost. Den bliver udelukkende produceret i byerne Reggio Emilia og Modena i Italien. 

Tilbage i 1046 fik den tysk-romerske kejser Henrik 3. overrakt en flaske med den særlige eddike, da han var på vej til sin kroning. Herfra stammer den første skriftlige kilde, der nævner den særlige eddike

 

Hvordan laver man Balsamico?

At fremstille helt traditionel balsamicoeddike fra bunden af er mildest talt en videnskab. Eddiken bliver produceret af druer, der koges op over direkte ild, hvorefter saften får lov at fermentere. Efterfølgende lagres eddiken på nogenlunde samme vis, som når man har at gøre med fine portvine. 

Balsamicoen lagres i tønder af eksempelvis eg, og eddiken bliver tappet og flyttet rundt imellem forskellige større og mindre tønder. 

Kort sagt er processen lang og indviklet, hvis man vil fremstille en rigtig god Balsamico. Og det afspejler sig også i prisen, hvor en lille flaske med blot nogle få deciliter kan koste mange tusinde kroner.

Det er dog heldigvis ikke nødvendigt at betale så mange penge for at kunne nyde den lækre smag, for i dag er der rigtig mange gode producenter af balsamico på markedet - og heldigvis er der mange, der har nogle lidt mere spiselige priser.

Jeg vil dog understrege, at de virkelig betaler sig at undgå de billige flasker som man kam finde i f.eks. danske supermarkeder – nogle endda som spayflasker. De koster ikke ganske vist ikke alverden. Men hvis du først har prøvet en rigtig Balsamico fra Modena, så ved du hvad jeg mener. Vi plejer at købe nogle små flasker stort ser hver gang, vi er i Toscana – og vi betaler gerne kr. 100-150 for en flaske – og tro mig, det er pengene værd. God balsamico smager himmelsk.

Alle der har været i Grækenland har sikker smagt deres specielle hvidvin - Retzina, som efter min mening smager himmelsk, når man sidder på en lille hyggelig græske restaurant en lun sommeraften. Men hvis man så hars købt nogle flasker med hjem, har man måtte erkende, at der ikke er helt det samme "svung" over en flaske Retzina, når man drikker den en kold og mørk vinteraften hjemme igen i Danmark. Den fejl har jeg i hvert fald begået. Men det er der ingen fare for med god Balsamico fra Modena. Jeg garanterer, at den også smager fanstastisk på en salat eller oven på kød i en dansk spisestue en kold januaraften. 

 Aceto Balsamico di Modena DOP

Alle de mange producenter står hver især bag et væld af forskellige balsamicovarianter. Hvad der er det bedste valg for dig, afhænger ganske enkelt af personlig smag. Det gælder altså blot om at komme i gang med at afprøve forskellige former for balsamico for at finde frem til den variant, der får netop dine smagsløg til at juble. 

Vil du have en sødere balsamico, skal du vælge den mørke af slagsen, imens en lys balsamico er lidt mere syrlig i smagen. Du kan også få fingrene i en tykkere balsamico af typen Crema al Balsamico.

For at være sikker på, at du får fat i ægte balsamico, skal du sørge for at finde en flaske, hvorpå der står Aceto Balsamico di Modena DOP. Og så kan du også regne med, at hvis den er billig - så er det ikke den ægte balsamico!!!

Når du er ude og spise på restaurant i Italien, så husk altid at spørge efter Balsamico, du selv kan hælde over din salat eller kød. Du kan også dryppe det over dit brød. Hvis du vil vide mere om et traditionelt italiensk måltid, så læs her

Her kan du læse mere om italienske madvarer og det italienske køkken

Hvordan kommer jeg til Toscana?

Der er mange måder at komme til Toscana. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:

Transport og trafik
- Transport til Italien
- Turen ned gennem Europa
- Bilist i Italien
- Leje af bil
- Færdselsregler

Fly til Toscana
Man kan flyve til lufthavnene i Pisa eller Firenze

Tansport rundt i Toscana
Der er ingen tvivl om, at det nemmeste, hurtigst og mest bekvemt at komme rundt i provinsen, hvis man kører i bil. Hvis du flyver derned, kan du leje en bil i lufthavnen. Læs mere herom her

Der er dog også mulighed for at komme rundt med offentlig transport. Via dette link kan du finde oplysninger om køreplaner og priser for tog og bus.

 

Personlig service
Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

Drømmen om Toscana
Det er vores mål at give vores kunder muligheden for at udleve drømmen om Toscana. Derfor har vi nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

Her på hjemmesiden kan du derfor mange forskellige typer af boliger, såom  Agriturismo, private villaer med egen pool, Luksus boliger, vingårde osv.

På forsiden kan du finde en samlet oversigt over de forskellige typer. Klik her for at komme til forsiden

Retur til forsiden. klik  her.