En guide til mad i Italien. Book din feriebolig her

 

 

Elsker du italiensk mad?

…så er du langt fra den eneste. Italienerne er nemlig kendte verdenen over for deres sublime retter, som vi hellere end gerne mæsker os i.

Dog kan det være svært for os på de nordlige breddegrader helt og holdent at forstå den italienske menu, som er sammensat på en lidt anden måde end vores egen. 

20 % af rådighedsbeløbet går til mad 
Mad er en utrolig stor del af den kulturen både i Toscana og hele Italien. Maden er ganske enkelt omdrejningspunktet, når italienerne mødes med venner og familie. Faktisk kommer ordet "compagnia", som betyder "selskab" eller " at være sammen" fra "con pane", som betyder "med brød". Kort sagt handler det at være sammen altså om at spise. 

94 % af alle italienere spiser fortsat søndagsfrokost med deres familie, og efter enhver stor fest er det vigtigste spørgsmål, hvad gæsterne fik at spise. 

Det er imidlertid ikke blot til fest, der bliver disket op med lækre retter. Italienerne ser nemlig god mad som en form for selvforkælelse i hverdagen og bruger i gennemsnit to timer om dagen i køkkenet og på forberedelser til madlavningen. Dertil kommer, at de bruger 19,2 % af deres rådighedsbeløb på mad, hvor vi i Danmark bruger blot 10,2 %. 

Her får du en guide til italienernes måde at spise på. Så kan du bestille som en italiener næste gang, du er på italiensk restaurant eller er på ferie i det smukke land

 

Italiensk madkultur

Det, der især kendtegner mad i Italien, er at det er så vidt forskelligt, alt efter hvor i Italien man befinder sig. Men selv om der altså ikke findes eet italiensk køkken kan man godt talea om italienernes spisevaner og spisetidsvaner i bred forstand, da der er nogle generelle fælles træk.

Colazione
Morgenmaden indtages ofte på en bar og består af en eller anden form for kaffe og morgenbrød – gerne af den søde slags. I modsætning til her i Danmark, hvor vi tilægger morgenmaden meget stor betydning anser italienerne det knap for et måltid. Det kan ind i mellem give anledning til skuffelse for danske besøgende, når der bliver serveret morgenmad for dem enten på et hotel eller en feriebolig.

Panzo
Forkost er i store dele af Italien et hovedmåltid. Traditionelt blev frokosten indtaget i hjemmet mellem 12-15, men efter kvindernes indtog på arbejdsmarkedet har det ændret sig. Den klassiske frokost bestod af en forret (primo piatto), en hovedret (secondo) efterfulgt at frugt eller ost – og så en kop kaffe.

I dag er det også sådan, at mange indtager en lidt mindre frokost på en bar eller pizzaria enten i form af en sandwich (panino) – eller et stykke pizza.

Cena
Aftensmaden indtager italienerne noget senere end vi gør i Danmark – især i det sydlige Italien. Det er typisk i perioden 20-22

En tre-retters menu består af fem retter 
Hvis du skal nyde en god middag i Italien, får du ikke blot tre retter, som du er vant til herhjemme, men derimod hele fem af slagsen. Her får du en gennemgang af den italienske menu, så du kan bestille det helt rigtige, næste gang du ferierer i pastaens højborg.

L'Antipasto

L'antipasto

L'Antipasto betyder direkte oversat "før måltidet" og er således ikke en del af den egentlige menu. L'Antipasto er mindre forretter, som kan være både kolde og varme. Det kunne eksempelvis være bruschetta, crostini eller charcuteri.

Husk at få olie og balsamico med til retten

Il primo

Il primo

Il Primo er den første rigtige ret i den italienske menu. Her får du som regel serveret en pastaret, en risotto eller en suppe af en art. 

Il secondo

Il secondo

Il Secondo er hovedretten i den italienske middag. Den består ofte udelukkende af fisk, fjerkræ eller kød i rigelige mængder. 

Il Contorne er tilbehør, som kan serveres sammen med il secondo. Tilbehøret kan eksempelvis være en blandet salat eller tilberedte grøntsager, som passer særligt godt til hovedretten

Il dolce

il dolce

Il Dolce er desserten og den sidste ret i den italienske menu. En klassisk italiensk dessert er tiramisu, som du ser her til højre. Ellers er panna cotta også en kendt og elsket dessert fra det italienske køkken. 

Spis brød til

Når du sætter dig til bord på en restaurant, stilles altid en kurv med brød på bordet. Jeg har det selv sådan, at jeg bebynder at spise, da jeg som regel er lidt sulten og ikke kan vente på, at den mad, jeg har bestilt, bliver serveret. Men det er faktisk ikke meningen at man skal spise sig mæt i brødet. Det skal i stedet bruges til at suge sovesen op, når der er blev serveret en lækker pastaretter. Det specielle ved brødet i Toscana er bl.a. at der er som oftest er usaltet. Vil du vide hvorfor kan du læse mere her.

 

Efter måltidet er slut runder man af med en kop kaffe – typisk espresso, da den anses at være god for fordøjelsen  (aldrig Cappucino, det drikkes af italieneren kun frem til kl 12.) Hvis du vil læse mere om den italienske kaffekultur, så klik her

Her er nogle links til gode spisesteder rundt om i Toscana

 

 

 

LÆS MERE OM...

Læs mere om det forskellige fantastiske råvarer, der anvendes i det italienske køkken.

Få også tip til, hvilke slags kaffe man kan få i Italien, og ikke mindst, hvordan man bestiller og drikker kaffen på en cafe - eller et motorvejs-cafeteria.

 

 

 

DRØMMEN OM TOSCANA

Rejsetemaer - og inspiration til oplevelser og ferier

 

 

 

HVORDAN KOMMER VI TIL  TOSCANA?

 

Der er mange måder at komme til Toscana. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:

Transport og trafik
- Transport til Italien
- kør selv ferie Italien
- Turen ned gennem Europa
- Bilist i Italien
- Leje af bil
- Færdselsregler

Ingen lufthavn i Siena
Der er ingen internationale lufthavne i Siena. Man kan i stedet flyve til lufthavnene i Pisa eller Firenze

Læs mere om fly til Toscana

Tansport rundt i provinsen
Der er ingen tvivl om, at det nemmeste, hurtigst og mest bekvemt at komme rundt i provinsen, hvis man kører i bil. Hvis du flyver derned, kan du leje en bil i lufthavnen. Læs mere herom her

Der er dog også mulighed for at komme rundt med offentlig transport. Via dette link kan du finde oplysninger om køreplaner og priser for tog og bus.

 

 

 

VALG AF FERIEBOLIG

 

Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

 

Drømmen om Toscana
Det er vores mål at give vores kunder muligheden for at udleve drømmen om Toscana. Derfor har vi nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

Her på hjemmesiden kan du derfor mange forskellige typer af boliger, såom 

Agriturismo
private villaer med egen pool
Luksus boliger
vingårde
Ferieboliger med valgfri ankomstdato
Luksus
Ferieboliger med Air-con
Ferieboliger med egen restaurant
Ferieboliger hvor kæledyr er velkomne
Pensionat / B&B.

Tilbage til forsiden. Klik her