Ferieboliger i Siena » Dansk rejsebureau | Book din ferie her

Ferieboliger i Siena

Book en feriebolig i Siena regionen

Verdens ældste bank
Når man går rundt i centrum af Siena, er det som at træde ind i en tidslomme, da denne del af byen stort set ikke har forandret sig siden det 14.århundrede. Her kan man f.eks. se ”hovedkontoret for verdens ældste bank, Monte dei Pascha di Siena, der blev grundlagt i 1472.  

Alle ferieboliger i Siena regionen

Populære destinationer i Siena regionen

Piazza del campo
På byens centrale plads, Piazza del Campo” ligger byens Rådhus med det imponerende Tårn, Torre del Mangia. Det er muligt at komme op i toppen at tårnet. Det kræver ”blot” at man skal kravle 550 trin op at en smalt trappen – men for de udholdende er det prisen værd: udsigt ud over byen og landskabet er intet mindre end fantastisk.  Jeg bliver fascineret af den ovale plads, hver gang jeg træder ind på den. På trods af, at den omkranses af mange forskellige typer af bygninger, der er blevet opført over en perioden på mange hundrede år, er der en smuk harmoni over den. Så selv om det er meget turistet og priserne er skyhøje, så und jer selv at besøge en af de mange cafeer på plads – og sæt jer og nyd udsigten til bygninger og kig på de mange andre mennesker på pladsen. Det bliver man i godt humør af.

Da den danske arktitekt Martin Nyrup i sin tid fik opgave med at tegne Rådhuset i København,(1892-1905) var han inspireret af rådhuset i Siena.

Duomo di Siena
Domkirken i Siena, Duomo di Siena, er en anden stor seværdighed på min personlige ”must see”-liste i Siena. Den er ganske enkelte imponerende – og den skal opleves. Det fantastiske bygningsværk, der blev påbegyndt i slutningen af det 12. århundrede, tog 200 år at færdiggøre.  

Rigdom og død
Det vidner om den store magt og rigdom de ledende adelige familier i byen rådede over. Og så er den ikke en gang blevet lavet færdig. I byens evindelige rivalisering med Firenza, var det planen at opføre en katedral, der ville have været den største i verden, hvis planen var blevet realiseret.

Men det satte den Sorte Pest der hærgede i Italien og hele det vestlige Europa i årene 1348-1350 en effektiv stopper for. Som overalt i Europa betød pesten, at indbyggertallet i løbet af kort tid blev halveret.

I det hele taget er Siena i sig selv én stor seværdighed, hvor der venter spændende oplevelser rundt om hvert eneste hushjørne, når man som turist går rundt i de små gader. Vær dog forberedt på, at selv om byen ikke er nær så overrendt af turister som Firenze, så er der ganske mange mennesker i gaderne i højsæsonen.

Rejser til Siena

Der findes mange forskellige måder at rejse til Siena på. De fleste vil helst bo i flotte ferieboliger eller feriehuse. Grunden til dette, er at der findes rigtig mange skønne ferieboliger med god natur, dejlig pool og fantastisk varme og sol. Siena regionen skal man bestemt holde øje med når man skal rejse til Italien.

Landskabet i hele Siena i Italien er meget smukt. Men i den sydlige del finder man en ekstra smuk dal, Val d’Orcia, der er på Uncescos verdensarvsliste. En køretur rundt i dette område er en køretur, hvor den ene ”wauv”- oplevelse efter den anden.

Citta Idela
I den nordlige ende af Val d’Orcia ligger byen Pienza i Italien. Den er fødeby for Pave Pius II (1405-1464) og han gennemførte i løbet af kun godt 4 år en total ombygning af byen ud fra et ønske om at lave en Citta Ideale, den ideale dy.

Da byen har bevaret sit udseende siden da, kan man som besøgende gå rundt i den smukke by og glæde sige over den fantastiske byplan. Mod syd lige uden for kirken er der en betagende udsigt ud over Val d’Orcia. At se en solnedgang herfra er intet mindre end betagende.

San Quirico d'Orcia
Lidt vest for Pienza finder man den smukke lille by San Quirico d’Orcia – alene navnet fortæller at det må være en smuk by! Besøg den og glæd jer over hvor fredeligt og roligt, der er i byen. Er tiden til det kan jeg anbefale en frokost på Ristorante Trattoria Toscana Al Vecchio

Middelalderens Manhattan
Nordøst for Siena ligger Byen San Gimignano, der er en af de mest besøgte turistattraktioner i Toscana. Byen blev grundlagt i det 3 århundrede, og den er især kendt for sine mange tårne, der giver en skyline, der har givet byen kælenavnet ”Middelalderens Manhattan.

Via Francigena
Byen blev en stor og vigtig by i middelalderen, bl.a. på grund af sin placering på pilgrimsruten, Via Francigena, der gik fra Cantebury i England til Rom.

Safran
En af de vigtigste kilder til byens rigdom i middelalderen skal findes i en lille og meget smuk krokusblomst kaldet Crocus Sativa. Blomstens støvdragere bliver nemlig udnyttet til at lave krydderiet Safran. Blomsterne håndplukkes på marken og støvdragerne fjernes ligeledes ved håndkraft fra blomsten. Der skal ca 100.000 blomster til at fremstille et kilo safran. Derfor safran verdens dyreste krydderi med en kilopris på flere tusinde kroner.

Tårnene - et symbol på rigdom
Safran var allerede i Middelalderen et meget kostbart krydderi, og det var således indtægten fra eksporten af heraf, der skabte særdeles velhavende familiedynastier i San Gimignano. For at demonstrere deres rigdom valgt nogle af dynastierne at opføre høje tårne inden for bymure – og snart opstod der en veritabel kappestrid om at bygge de højeste tårne. Der menes at der på et tidspunkt i middelalderen var 72 tårne i byen. I dag er der kun 13 tilbage.

Der bliver ikke dyrket vin lige omkring Siena, men der er ikke langt til Chianti Classico distriktet mod nord. I den sydlige del af regionen finder man byen Montalcino, hvor den fremragende vin Brunello di Montalcino kommer fra. Lidt længere mod syd ligger der endnu et smukt vindistrikt omkring byen Montepulciano, med vinene Vino Nobile di Montapluciano

Der bliver også fremstillet fremragende vine på bakkerne rundt omkring San Gimignano. Mest kendt er hvidvinen Vernaccia di San Gimignano.

Rundt omkring i Regionen er er mange gode vin-distrikter og ditto byer.

Her er link til nogle af de forskellige, der er værd at besøge:

Palio di Siena

Palio di Siena er en af Toscanas mest kendt sommer begivenheder. Det er et hestvæddeløb, der to gange om om året i d. 2. juli og d. 16. august finder sted på byens centrale plads, Piazza del Campo.  Det første løb blev afholdt i 1633 og har været afholdt uafbrudt siden da – og er derfor ikke som mange andre lignende væddeløb rundt om i Toscana en event, der er genopdaget til ære for turister.

Palio di Siena er en konkurrence mellem forskellige kvarterer - kaldet contrada -  i Siena. Der er 17 contrada’er i byen og hver af dem har deres egne emblemer og farver. Når man går rundt i byens gader, kan man se de forskellige emblemer og flag i de områder, der tilhører de forskellige contrada’er.  Sieneserne tager deres contrada meget alvorligt. Man kan kun blive medlem af den contrada, man er født i. Så i ”blandede” ægteskaber går kappestriden mellem de forskellige contrada’er ned midt mellem familien.

Løbene i juli og august er kuminationen på 4 dages forberedelser. På førstedagen trækkes der lod om hestene. Hver contrada har menlig sig egen jockey – men ikke hest. De efterfølgende dage afholdes der 6 træningsløb, hvor jockeyen skal lære hesten. Og på selve dagen afholdes der om morgenen en fælles messe, Massa del fantino (messe for jockey’erne). Derefter går de enkelte contrada tilbage til deres eget område hvor de afholder processioner og fælles udendørs middag.

Piazza del Campo er i dagens anledning ombygget en til en kort og meget snæver væddeløbsbane. Selve løbet varer kun ca. 1 minut! – og vinderen er den hest (med eller uden jockey) der først kommer 3 gange rundt. Løbet kan være ganske farligt for både ryttere og heste, da det som nævnt er en meget snæver bane med meget skarpe sving. Der ses derfor ofte brækkede lemmer på både ryttere og heste.

Men selv om lokale dyreværnsforeninger fordømmer løbet, preller det af på sieneserne. En næsten 400 år gammel tradition laver ikke lige sådan om på.

Vinderen eller vinderne af årets løb vinder ud over hæder og ære til deres contrada også en Drappellone – som er et silkefarvet flag. Men det vigtigste er æren – og derfor er der ofte (endog rigtig) mange penge på spil – på både lovlig som ulovlig vis.

Det koster ikke noget at overvære løbet, hvis man står inde i midten af pladsen. Men da det er særdeles populært skal være ankomme i meget god tid. Husk desuden medbringe hat, solbriller og noget at drikke, da man ikke kan komme ud igen før løbet er ovre. Et godt råd: Lad være med at medbringe børn, da tilskuerne står meget tæt, de er meget livlige (=til tider fanatiske) og der er ikke adgang til toiletter. Man kan også se løbet fra vinduer og balkoner fra de bygninger, der omkranser plads. Men så koster det!

 

Byens historie

Siena kan spore sin historie helt tilbage til romertiden. Den nåede sin storhedstid i Middelalderen, hvor den i en periode var den dominerende europæiske by inden for bankverdnen.

Det var også i Middelalderen at byen var i én  lang og blod kappestrid med Firenze om at være den ledende bystat i Toscana.  Samtidigt var der også internt i Siena store modsætninger mellem de forskellige adelsfamilie. Stridighederne blev ofte løst ved voldelige sammenstød mellem de forskellige bydele – enten de tilfældige sammenstød eller organiserede slag kaldet Cioco del Pugno.

De fandt sted på Piazza del Campo og bestod  af boksekampe med op til 300 deltagere ad gangen. Og når blodet for alvor kom i kog og temperamentet løb af med deltagerne bliv næverne til tider skiftet ud med økser og buer. Det var ikke bare for sjov.

Til gengæld stod alle i byen sammen når det drejede sig om at bekæmpe den fælles fjende, Firenze. I 1260 blev Siena omringet af en 40.000 mand stor hær fra Firenze, og mødt med kravet om, at bymuren skulle nedbrydes. Efter en messe i den stadig ufærdige katedral drog den forende hær fra Siena ud fra byen og nedkæmpede hæren fra Firenze, der blev spredt for alle vinde.

Havde Siena fulgt op på sejren og marcheret videre mod Firenze, havde Toscana historie måske set ganske anderledes ud. Men det gjorde byen ikke – og i stedet genvandt Firenze i løbet af få  sin styrke som den ledende bystat i. Og den position fastholdt i de kommende flere hundrede år.

 

Tilbage til forsiden