Etruskerne - oldtidens Italienere | book din ferie her

 

 

Oldtidens italienere

Etruskerne  var et folkeslag, der levede i det nordlige Italien (Etruria) i en periode fra 800-300 f.kr. De er det bedst kendte folkeslag på dem italienske halvø fra tiden før romerne.  De fik meget stor indflydelse på på kultur udviklingen i Romertiden og dermed hele Italien og Europa

Etruskernes oprindelse har været genstand for debat siden antikken. Den græske historiker Herodot (ca. 450 f.kr.)  argumenterede for eksempel for, at de var indvandrere fra Lilleasien omkring 800 f.kr. der etablerede sig i regionen, medens andre historikere mente de af lokal italiensk oprindelse. Begge teorier såvel som en teori fra det 19. århundrede har vist sig at være problematisk, og i dag har videnskabelig diskussion flyttet sit fokus fra diskussionen om herkomst til dannelsen af ​​det etruskiske folk.

kort over etruskerriget

Under alle omstændigheder var de vigtigste etruskiske byer grundlagt i midten af ​​det 7. århundrede f.Kr. Før de nåede Arno-floden i nord og inkorporerede hele Toscana i deres herredømme, påbegyndte etruskerne en række erobringer, der oprindeligt sandsynligvis ikke blev koordineret, men foretaget af individuelle byer.

Motivationen for ekspansionen var, at grækerne i midten af ​​dette århundrede ikke kun havde fået greb om Korsika og udvidede deres greb om Sicilien og det sydlige Italien, men også havde slået sig ned på den liguriske kyst (det nordvestlige Italien) og i det sydlige Frankrig.

Der findes kun meget begrænsede skriftlige kilder til etruskerne historie. Derfor er vores viden primært skabt ud fra arkæologiske kilder og på senere græske og romerske beskrivelser af folkeslaget.

Der findes kun meget begrænsede skriftlige kilder til etruskerne historie. Derfor er vores viden primært skabt ud fra arkæologiske kilder og på senere græske og romerske beskrivelser af folkeslaget.

I den etruskiske periode  blev det opbygget en løs  form for statsdannelse, og handelen blomstrede med andre folkeslag primært rundt om Middelhavet. Rige metalforekomster af jern fra Elba dannede grundlag for eksport og dermed indkæb af luksusvarer som guld, sølv, elfenben, keramik, olier og parfume. Af grækerne lærte etruskerne oliven- og vindyrkning samt militærtaktik og skriftsproget. Som følge af disse kontakter og en bedre udnyttelse af den rige landbrugsjord udvikledes den etruskiske højkultur. Samfundssystemet blev mere komplekst med en voksende specialisering, især inden for håndværk. Etruskerne store evner inden for handel, håndværk med avanceret teknologisk kunnen koblet med den frodige landbrugsjord gjorde at etruskerne blev et rigt folkeslag. Kulturen blomstrede og befolkningen i de mange byer nød et liv i overflod.

Byen Rom var oprindeligt en etruskisk by – men den løsrev sig i 509 f.kr.  Og senere blev magtforholdet vendt om; Estruskerne blev underlagt det militært agressive og ekspansive romerske rige. I 396 f.kr. måtte Etruskernes hovedby Veji overgive sig og resten af de etruskiske byer led senere samme skæbne.

Militært var etruskerne romerne underlegne, men på en lang række andre områder var den etruskiske civilisation den overlegne part. Det gjorde sig f.eks. gældende inden for kultur og teknologi. En stor del af det, vi ofte giver romerne æren for, skal i virkeligheden godskrives etruskerne. Det gælder f.eks. stenbuer, akvadukter, veje med vejbelægning, sanitet og byplanlægning. En stor del af de store små byer, man i dag finder rundt om i Toscana, blev oprindeligt grundlagt af Etruskerne. Romerne byggede videre på dem og gav dem nye navne. Og på den måde har Etruskerne sat deres varige præg på Italien og dermed Europas historiske udvikling.

Kilder:

  • https://www.britannica.com/topic/Etruscan
  • Andersen, Helle Damgaard: etruskerei Den Store Danske på lex.dk. Hentet  december 2020 fra https://denstoredanske.lex.dk/etruskere

 

 

 

HVORDAN KOMMER VI TIL TOSCANA?

 

Der er mange måder at komme til  Toscana. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:

Transport og trafik
- Transport til Italien
- Kør selv ferie til Italien
- Turen ned gennem Europa
- Bilist i Italien
- Leje af bil
- Færdselsregler

 

Lufthavne i Toscana
Der er en lufthavn i Pisa. Men man kan også flyve til lufthavnen i Firenze

Læs mere om fly til Toscana

 

Tansport rundt i Toscana
Der er ingen tvivl om, at det nemmeste, hurtigst og mest bekvemt at komme rundt i provinsen, hvis man kører i bil. Hvis du flyver derned, kan du leje en bil i lufthavnen. Læs mere herom her

Der er dog også mulighed for at komme rundt med offentlig transport. Via dette link kan du finde oplysninger om køreplaner og priser for tog og bus.

 

 

 

 

VALG AF FERIEBOLIG

 

Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

Drømmen om Toscana
Det er vores mål at give vores kunder muligheden for at udleve drømmen om Toscana. Derfor har vi nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

Her på hjemmesiden kan du derfor mange forskellige typer af boliger, såom 

Agriturismo
private villaer med egen pool
Luksus boliger
vingårde
Ferieboliger med valgfri ankomstdato
Luksus
Ferieboliger med Air-con
Ferieboliger med egen restaurant
Ferieboliger hvor kæledyr er velkomne
Pensionat / B&B.

 

 

 

PRAKTISK INFO

 

Info om Italien
- Værd at vide
- Info  om Italien

Forsikringer
- Forsikringer

Brug af Internettet på ferier
- Brug af internettet

 

Retur til forsiden