praktisk info om Toscana og Italien og ferier

Nyttige tips om Italien

 

Klima
Mellemitalien har et forholdsvis ensartet subtropisk klima med milde, fugtige vintre og varme, regnfattige somre. Foråret (apr-maj) er en dejlig tid. Alt blomstrer og farverne er varme og skarpe. Sommeren (juni-aug) er varm og solrig. Varmest i Toscana Syd omkring San Gimignano og Montepulciano. I Toscana Nord (Garfagnana området) befinder man sig i 300- 900 meters højde og her er temperaturen lavere. Efteråret (sep-okt) er stadig varmt og så er der høsttid og mange folkefester. Oktober kan være lidt ustadig, men dog stadig med pæne temperaturer.

Sprog     
Italienerne taler normalt ikke ret meget fremmedsprog. De steder hvor der kommer mange turister vil der naturligvis være nogle der kan tale engelsk. Køb derfor, eller lån en lille ordbog med de vigtigste gloser så man kan begå sig i forretningerne og i baren. Italienerne de fleste steder, er dog utrolig hjælpsomme og man kommer langt med fagter og jysk!      På de fleste turistkontorer tales der engelsk, så her kan der hentes god hjælp.

Indkøb - prisniveau
I Toscana findes alle salgs forretninger billige og dyre. Her er forretninger med lædervarer, tøj og sko som er ikke billigt, men det er normalt af høj kvalitet. Mange steder finder man forskellige specialforretninger med delikatesser og de typiske produkter fra egnen. Vin og spiritus er billigt i Italien og i mange supermarkeder er der som regel et stort udvalg, også af de dyre vinmærker som f.eks. Brunello og Montepulciano. Generelt er prisniveauet lavt i Toscana Nord (Garfagnana området) i forhold til Danmark, men også i forhold til andre steder i Italien. Det er billigt at gå ud at spise, at gå på bar og is til børnene er under halv pris!! I Toscana Syd vil priserne være højere end i Garfagnana, men det er stadig billigt at gå ud at spise.

Åbningstider
Normalt har butikkerne åbent fra 09.30 til 13.00 og igen fra 15.30 til 19.30, også om lørdagen. Bemærk at de mindre fødevareforretninger har lukket onsdag eftermiddag og nonfood forretningerne har lukket mandag formiddag. De større supermarkeder har normalt ikke lukket om middagen og sågar nogle har åben om søndagen. Banker og posthuse har ligesom herhjemme begrænset åbningstid. Restauranterne åbner sent om aftenen, som regel efter kl. 19.00.

Kreditkort - valuta 
Der findes hæveautomater i de fleste af byerne i Toscana også i de mindre landsbyer. De større hæve/kreditkort accepteres de fleste steder. Sørg dogaltid for at have nogle kontante Euro i lommen. De fleste restauranter/butikker tager imod de mest kendte kreditkort - mens mange pizzariaer, små barer, fødevarebutikker ikke gør det.

Trafikken 
Trafikken og måden italienerne kører på, kan være irriterende i Italien. Det bedste råd er: kør som italienerne, så går det bedre. Der er gebyr for at køre på motorvejene, men det går som regel hurtigere end på landevejene. Parkering er et kapitel for sig. Der parkeres overalt og kører man i en fiat 500, har man store muligheder for at få en parkeringsplads! Her gælder det - gør ikke som italienerne - det giver bøder.

 

 

 DRØMMEN OM TOSCANA

Inspiration til ferier og oplevelser