Vin fra Toscana, Italien| Book din feriebolig her

 

 

... smag de dejlige vine fra Toscana

 

 

or mange vil vin fra Toscana være synonymt med Chianti. Men det er faktisk en skam, for regionens vinlandskab er langt mere kompleks og dynamisk.

I det centrale Toscana produceres fin rødvin, der næsten udelukkende er baseret på Sangiovese-druen. Og i området omkring Bolgheri i det vestlige Toscana produceres en meget anden vinstil - den såkaldte "Super Toscaner", som normalt fremstilles ved at blande lidt Sangiovese med ”ikke-indfødte” druer som Cabernet Sauvignon og Syrah. Disse vine har nogle af de højeste detailpriser. Læs mere om Super Toscanere her.

Toscana producerer ca. 5 procent af den italienske vinproduktion i volumen, men mere end 10 procent af den samlede værdi.

En vin fra Chianti området kan i forretninger i Italien købes for priser fra €4-5 per flaske. Og her gælder det naturligvis som i mange andre sammenhænge gælde at pris og kvalitet følges ad. Så betaler man €10 for en flaske kan man faktisk få en vin af en rigtig fin kvalitet. Til sammenligning herme koster de bedste Super Toscanere op til  flere hundrede Euro.

Samlet set må man sige, at man kan mange rigtig gode toscanske vine til fornuftige priser – og forholdet mellem pris og kvalitet er bedre end vine fra mange andre vinlande. (sagt af en, der af naturlige årsager er vild med vine fra Toscana!)

 

Karakteristika og stil af toscansk rødvin
Sangiovese-druen er konge i Toscana og på de bedste placeringer med de bedste vinproducenter producerer den sublim vin, der er uden sidestykke i den globale hakkeorden. Sangiovese klarer sig særligt godt i sine oprindelige terroirer og mikroklimaer, og i modsætning til nogle andre berømte gamle verdens ædle druer, såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Chardonnay, har den sjældent gjort det godt uden for sig hjemstavn, dvs. i Toscana. Forsøg på at producere god vin med Sangiovese i Californien, Chile og Australien er sjældent faldet heldigt ud – hvis man lytter til anerkendte vineksperter.

Sangiovese er en sen moden, garvet drue, der har brug for masser af solskin.Det dyrkes generelt ikke nord for Toscana, fordi overskyede og regnfulde dage er mere almindelige her, og dermed får druerne ikke den nødvendige lange modningstsid. Der produceres typisk tørre vine, som kan virke ret lette i kroppen.

Når man åbner en flaske rødvin fra Toscana, bliver man ofte ramt af en meget stærk duft af kirsebær (nogle siger Morello-kirsebær) og solbær. Smagen er ofte lidt sur med unge vine med røde bærfrugter og en lejlighedsvis urteagtig karakter i forgrunden (nogle siger oregano eller timian). Mere koncentrerede vine produceres med mellemklassen Chiantis og derover. Med de bedste Brunellos og Vino Nobile riservas får man mørkere, fyldigere og kraftigere vine.

Fermentering

vintønder

Fermentering finder almindeligvis sted i rustfri ståltanke eller glasforede cementkar. Eg bruges til at ælde vinen i næsten alle tilfælde, og riservas har som hovedregel haft mere tid i egetræ end mere ydmyge vine (men systemet er ikke så stift som f.eks. I Rioja, Spanien). Egetønder af forskellig størrelse og oprindelse bruges til ældning af vinen. Toscana har for nylig tilføjet gruppen "Gran Selezione" over riserva i et forsøg på at afgrænse de øverste godser.

 

Klassificering af Toscansk vin

Historisk set har der været produceret vin i Toscana siden antikken. Det blev videreført i Romeriget og op gennem middelalderen – primært i kraft af munke. Vin blev en naturlig del af dagliglivet. Under Renæssancens forøgedes kontakten med det øvrige Europa og der blev etableret en egentlig eksport at vine fra Toscana.

Desværre blev der indtil langt ind i det 20 århundrede fokuseret mere på kvantitet end kvalitet. Det forblev i lang tid en kommerciel succes bl.a. med den kendte bastflaske, der blev solgt i store mængder. Men kvaliteten blev efterhånden så dårligt, at det efterhånden påvirkede salget.

Fra officiel side forsøgte man at skabe grundlaget for bedre vine ved at ”kopiere” det franske system med at klassificere vinene, da man der havde set, at det medførte vine af bedre kvalitet og dermed også mere salgbare internationalt.  Derfor opstod klassificeringen COC (Denominazione di Origine Controllata), der indebar at Chiantivine altid skulle laves på en basis af min. 80% Sangiovese druer.

Det var dog først fra 1980 at det for alvor udmøntede sig i, at der igen blev fokuseret på kvalitet.  Og resultat blev at vine fra Chianti regionen igen indtog deres plads blandt de førende vinområder i verden

 

DOC klassificeringen
Klassificering af italienske vine er kompleks, men grundlæggende er der tre niveauer

 • DOC (eller kontrolleret oprindelse) svarer til AOC i Frankrig. Det er det grundlæggende kvalitetsmærke for italiensk vin, der vedrører et bestemt dyrkningsområde.

 

 • IGT (eller angivelse af geografisk type) er en klassifikation over bordvin (VdT), men "under" DOC og tillader ikke-oprindelige druer i højere grad end DOC-vine. IGT-vine betragtes som regionale i stedet for den kvalitet, du forventer af en enkelt ejendomsvin.

Super toscanske vine blev oprindeligt som IGT, da de brugte en stor del af ikke-lokale druer. Men da det ikke var hensigtsmæssigt  qua deres høje kvalitet, har de fået deres eget klassifikation

 

 • DOCG er et hak højere end DOC og tilføjer "garanteret". Dette er det højeste niveau af italiensk vin. Som mange ting i vinverdenen er DOCG-klassificering alene ingen garanti for et fremragende glas vin. Men det skal generelt være mere pålideligt end en DOC og vil have en højere pris.

 

Vinregionerne i Toscana

Toscana er langt fra homogen med hensyn til jord, sten og klima (hvad franskmænd kalder "terroir"). Kystzonen er mere fugtig; væk fra kysten er det varmere og tørre med længere perioder uden regn om sommeren. Jord varierer fra sand og grus ved kysten til aflejringer af ler og sten i den centrale zone. Kalkholdig jord foretrækkes af Sangiovese.

Toscana er opdelt i forskellige DOC-regioner eller kommuner. De vigtigste kvalitet er:

 • Chianti Classico
 • Chianti Rufina
 • Brunello di Montalcino
 • Vino Nobile di Montelpulciano
 • San Gimignano
 • Bolgheri (Super Toscanere)

 

Det mest kendte og største vindistrikt i Toscana er Chianti

Hvad er Chianti-vin?
Chianti er opkaldt efter sin oprindelsesregion snarere end den drue, der blev brugt til at fremstille den, som i dette tilfælde er Sangiovese. For at blive anerkendt som en Chianti vin, skal produceres i Chianti-regionen og fremstilles af hovedsagelig Sangiovese-druer. I de fleste tilfælde vælger vinproducenter at bruge Sangiovese helt, men i årgange, hvor balance er nødvendig, er andre lokale  druer som Canaiolo og Colorino inkluderet i blandingen. Lejlighedsvis er der også internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah.

Hvordan smager en Chianti vin?
De yngre vine har  har smag af røde bær frugtsmag som hindbær eller blomme. Brændt eller soltørret tomat er en anden almindelig smagsbeskrivelse. Med alderen udvikler Chianti rustikke, jordagtige noter som tørrede blomster eller lerpotte. Chianti er medium fyldig og høj med både tanniner og syre, hvilket gør den ideel til madparring.

Forskellene mellem Chianti og Chianti Classico
De to mest almindelige versioner af Chianti er Chianti og Chianti Classico. Sidstnævnte er produceret af druer høstet i en underregion i Chianti beliggende mellem byen Firenze mod nord og Siena mod syd.

Chianti DOCG Guide
Chianti DOCG indeholder mindst 70 procent Sangiovese og er en betegnelse for vine fra hele regionen (ekskl. Chianti Classico). Hvis druerne dyrkes udelukkende i en af ​​de syv underzoner, kan producenter vælge at tilføje navnet på underzonen på etiketten. Underregioner er:

 • Chianti Colli Aretini
 • Chianti Colli Fiorentini
 • Chianti Colli Senesi
 • Chianti Colline Pisane
 • Chianti Montalbano
 • Chianti Montespertoli
 • Chianti Rufina

 

Chianti Superiore
Disse vine produceres inden for Chianti DOCG, men er fremstillet ved hjælp af druer fra vinmarker med lavere ydelse.

Chianti Riserva
Chianti Riserva er en anden delmængde af Chianti DOCG og bruges til vine, der er ældet i mindst to år før frigivelse.

Hvilken slags mad passer bedst til Chianti vine?
Som enhver klassisk italiensk vin er Chianti en perfekt sammen den autentiske italienske mad: alt med en tomatbase matcher vinens frugtbarhed perfekt. Mens udover det er Chianti  vine også velegnede til en lang række fødevarer på grund af vinens fylde og komplekse, salte egenskaber. Især gør de høje tanniner det perfekt til stegt kød, kød fra grillen eller endda en fremragende ost.

 

Hvidvine fra Toscana

Hvidvinene spiller en mindre rolle i Toscana. Vinene er udmærkede, men har ikke samme kvailtet som rødvinene.

Vernaccia di San Gimignano er nok den mest kendte hvidvin. Optegnelser viser, at den har været fremstillet siden 1286, og den er i dag klassificeret som en DOC vin.

Der laves også andre interessant hvidvine med Vermentino- og Inzolia-druen (Ansonica),  i den sydlige del af Toscana. Trebbiano og Malvasia benyttes også i vid udstrækning. I området øst for Lucca produceres der uden for den lille by Montecarlo også udmærkede hvidvine.

 

Mere info
Vil du læse mere om vinene fra Toscana kan jeg anbefale at besøge siden fra Italiensk vinguide. Klik her.

Her kan du læse mere om italienske madvarer og det italienske køkken

Hvordan kommer jeg til Toscana?

Der er mange måder at komme til Toscana. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:

Transport og trafik
- Transport til Italien
- Turen ned gennem Europa
- Bilist i Italien
- Leje af bil
- Færdselsregler

Fly til Toscana
Man kan flyve til lufthavnene i Pisa eller Firenze

Tansport rundt i Toscana
Der er ingen tvivl om, at det nemmeste, hurtigst og mest bekvemt at komme rundt i provinsen, hvis man kører i bil. Hvis du flyver derned, kan du leje en bil i lufthavnen. Læs mere herom her

Der er dog også mulighed for at komme rundt med offentlig transport. Via dette link kan du finde oplysninger om køreplaner og priser for tog og bus.

 

Personlig service
Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

Drømmen om Toscana
Det er vores mål at give vores kunder muligheden for at udleve drømmen om Toscana. Derfor har vi nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

Her på hjemmesiden kan du derfor mange forskellige typer af boliger, såom  Agriturismo, private villaer med egen pool, Luksus boliger, vingårde osv.

På forsiden kan du finde en samlet oversigt over de forskellige typer. Klik her for at komme til forsiden

Tilbage til forsiden. Klik her