San Gimignano Toscana Italien ferie | Book din ferie her

 

 

Middelalderens Manhattan i Toscana

San Gimignano er et oplagt mål på en kør selv ferie til i Italien, hvor I bor i en af ferieboligerne i provinsen

 

San Gimignano, der ligger på en bakketop ca. 40 km nordvest for Siena, er en helt unik by i Toscana på grund af dens skyline af middelalderlige tårne, der har givet byen kælenavnet ”Middelalderens Manhattan”

Den har siden 1990 været på UNESCOS Verdensarvsliste, så derfor er den bestemt en by, der bør stå på rejseplanen for enhver, der besøger Toscana. Byen står i dag stort set som den stod i middelalderen – så et besøg i byen er næsten som en rejse bag i tiden.

Fantastisk by eller en turistfælde?
Men jeg må åbent erkende at, jeg personligt har det lidt blandet med byen.  Ikke fordi der er noget galt med selve byen overhovedet; jeg er nemlig dybt fascineret af den og dens historie – men jeg er desværre ikke den eneste, der har fået øjnene op for dens skønhed.

Den er tydeligvis på MUST SEE-listen i samtlige alle de rejsebøger, der er rundt om i hele Verden er skrevet om Toscana. Derfor ankommer der i dagtimerne i højsæsonen turistbusser i et meget stort antal, der nærmest sprøjter turister ud i endeløse baner.  Og da San Gimignano faktisk er en lille by, virker det til tider (meget) overvældende – og man kan som besøgende godt få en oplevelse af at være landet lige midt i en turistfælde.

Betyder det, at jeg fraråder at besøge byen. Mej bestemt ikke. Den er så unik, at jeg til en hver tid vil anbefale et besøg. Men hvis I kommer i dagtimerne i højsæsonen, så sørg for at være mentalt forberedt på, at I ikke har byen for jer selv. Og hvis I har mulighed for det, så besøg i stedet byen om aftenen – det er nemlig en helt anderledes og smuk oplevelse. Så kan samtidigt kombinere det med et besøg på en af San Gimignanos mange og gode resturanter og smage de typiske toscanske retter. Toscana er mest kendt for at sine gode rødvine, men San Gimignano er kendt for sin hvidvin, Vernaccia di San Gimignano, der var den første hvidvin i Toscana der fik klassifikationen DOC i 1993

San Gimignanos historie
Etruskerne var de første til at bosætte sig på den bakketop, hvor San Gimignano ligger. Indtil slutningen af det første årtusinde var der kun tale om en mindre landsby, der var underlagt biskoppen i Volterra. Men bla.a. takket være byens geografiske placering langs en af middelalderens vigtigste pilgrumsruter, Via Francigena – der løber fra Cantebury i England til Peterskirken i Rom  - oplevede byen en perioden på næsten 350 år med  hidtil uhørt velstand og indflydelse, hvor handel, landbrug, arkitektur og kultur blomstrede.  Som følge heraf erklærede  byen sig selv som en fri kommune i 1199.

Safran

Safran

En af de vigtigste kilder til byens rigdom i middelalderen skal findes i en lille og meget smuk krokusblomst kaldet Crocus Sativa. Blomstens støvdragere bliver nemlig udnyttet til at lave krydderiet Safran. Blomsterne håndplukkes på marken og støvdragerne fjernes ligeledes ved håndkraft fra blomsten. Der skal ca 100.000 blomster til at fremstille et kilo safran. Derfor safran verdens dyreste krydderi med en kilopris på flere tusinde kroner

Omkring den første halvdel af det 1300-tallet var San Gimignano på toppen af sin udvikling. Det var en velhavende by med ca. ​​13.000 indbyggere, der målt med datidens målestok levede et godt liv inden for den beskyttende mur, der omkransede det historiske centrum.

Tårnene - et symbol på rigdom
Den blomstende handel skabte nogle  særdeles velhavende familiedynastier i San Gimignano. For at demonstrere deres rigdom valgt nogle af dynastierne at opføre høje tårne inden for bymure – og snart opstod der en veritabel kappestrid om at bygge de højeste tårne. Der menes at der på et tidspunkt i middelalderen var 72 tårne i byen. I dag er der kun 13 tilbage.

Den sorte Død
Men alt dette ændrede sig dramatisk i 1348. Det skyldtes ”Den Sorte Død” – den pest, der hærgede ikke kun Italien men stort set hele Europa. I San Gimignano døde to tredjedele  af befolkningen – og trafikken på Via Francigena, der havde haft så stor betydning for byens udvikling forsvandt.

Det medførte at den økonomiske, arkitektoniske og kulturelle udvikling med stoppede brat – og det endte med at byen måtte opgive sin selvstændighed og i stedet underkaste sig datidens førende bystat, Firenze.  

Under Firenzes herredømme
Efter 1348 ville San Gimignano aldrig nå de økonomiske og demografiske tidligere niveauer. Drastisk affolkning og økonomisk tilbagegang sammen med tabet af politisk autonomi medførte en klar sammenbrud: tårne styrtede sammen eller blev revet ned. Adelens paladser forfaldt og byen sank ned i et økonomisk dødvande. På grund af det generelle forfald gik udviklingen i byen i stå  i århundreder . Dette er grunden til, at byens historiske centrum forblev uændret og undgik indflydelsen fra de forskellige stilarter, der ville følge indtil slutningen af ​​det nittende århundrede.  Derfor fremstår bymidten i dag stort set som en fra middelalderen.

Efter en ny  pest i 1631 blev San Gimignano et af de fattigste centre i Storhertugdømmet Toscana med en befolkning reduceret til 3.000 indbyggere.

I de følgende århunderede oplevede en San Gimignano en vis fremgang primært på grund af fremgang i landbruget rundt om byen, og befolkningen voksede op til 10.000 (1948).

San Gimignano i dag.
Det helt store spring fremad kom dog især i den sidste halvdel af 1900-tallet med turismen. San Gimignano og den fantastiske bymidte med de mange tårne blev genopdaget. Bygningerne blev renoverede og turisterne begyndte at komme og i dag er det i store antal med millioner af besøgende om året

Oplev byen i dag

En spadseretur gennem bymidten af ​​San Gimignano i skyggen af ​​de overlevende tårne ​​er en fornøjelse. Da byen var omkring en dags vandretur til Siena eller Firenze i middelalderen, var det et godt stop for pilgrimme på vej fra disse byer til Rom.

I centrum af byen er Piazza della Cisterna, opkaldt efter cisternen, der betjenes af den gamle brønd, der oprindeligt var den vigtigst kilde for til vand for byens beboere op gennem tiderne. Piazza della Cisterna  er omgivet af middelalderlige tårne ​​og tårnhuse på alle sider, hvilket giver besøgende den ultimative fornemmelse af at være tilbage i middelalderen.

På pladsen finder du også  Gelateria Dondoli, hvor du får verdens bedste gelato. Ejeren er passioneret omkring italiensk flødeis og har vundet verdensmesterskaberne i isproduktion flere gange. Det er et absolut must visit, hvis du ferierer i et af de mange feriehuse nær San Gimignano.

San gimignano

På Piazza del Duomo står byens romanske katedral fra 1148.

I nærheden ligger et par tårne, der har stået side om side i mere end 700 år. Disse søstre er tomme skaller, bygget af Salvucci-familien for blot at vise sig. På det tidspunkt, hvor de blev bygget, fik ingen lov til at få et forfængelighedstårn højere end det gamle rådhus på 50 meter. Så da Salvucci-familien byggede to tårne på 39 m ​​- i alt 78 m – var det for at vise familiens styrke

San Gimignano

San Gimignano

Sa Gimignano

 

 

 

HVOR LIGGER SAN GIMIGNANO?

 

LÆS MERE OM...

 

 

 

 

HVORDAN KOMMER VI TIL SAN GIMIGNANO?

 

Der er mange måder at komme til provinsen Siena. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:

Transport og trafik
- Transport til Italien
- Kør selv ferie til Italien
- Turen ned gennem Europa
- Bilist i Italien
- Leje af bil
- Færdselsregler

 

Lufthavne    

Der er en lufthavn i Pisa. Men man kan også flyve til lufthavnen i Firenze

Læs mere om fly til Toscana

 

Tansport rundt i provinsen
Der er ingen tvivl om, at det nemmeste, hurtigst og mest bekvemt at komme rundt i provinsen, hvis man kører i bil. Hvis du flyver derned, kan du leje en bil i lufthavnen. Læs mere herom her

Der er dog også mulighed for at komme rundt med offentlig transport. Via dette link kan du finde oplysninger om køreplaner og priser for tog og bus.

 

 

 

 

VALG AF FERIEBOLIG

 

Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

Drømmen om Toscana
Det er vores mål at give vores kunder muligheden for at udleve drømmen om Toscana. Derfor har vi nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

Her på hjemmesiden kan du derfor mange forskellige typer af boliger, såom 

Agriturismo
private villaer med egen pool
Luksus boliger
vingårde
Ferieboliger med valgfri ankomstdato
Luksus
Ferieboliger med Air-con
Ferieboliger med egen restaurant
Ferieboliger hvor kæledyr er velkomne
Pensionat / B&B.

 

 

 

PRAKTISK INFO

 

Info om Italien
- Værd at vide
- Info  om Italien

Forsikringer
- Forsikringer

Brug af Internettet på ferier
- Brug af internettet

 

Retur til forsiden af Siena