Firenzes historie i Toscana i Italien | Book din ferie her

 

 

...et skattekammer af historie, kunst og kultur

Byen er et oplagt mål for en kør selv ferie til Italien, hvor I bor i en af ferieboligerne i Firenze provinsen

Dette afsnit er forholdsvis langt. Jeg synes selvfølgelig, du skal læse det, da historien spiller en stor rolle for forståelse af Firenze. Men hvis du ikke er interesseret i historie, kan du godt springe det over og hoppe ned til de andre afsnit.

Grundlæggelse

Firenze blev grundlagt som en romersk koloni  i 59 F.kr. Men det var først i det 13.århundrede e.kr. at byen begyndte at spille en rolle lokalt og senere i udviklingen af den europæiske kulturhistorie. Byen var da vokset til ca. 80.000 indbyggere og var dermed den største på den italienske – og i løbet af de kommende 2-300 år udviklede den sig til at blive en af Europas økonomiske magtcentre. Det skyldte tre faktorer:  Produktion af kvalitetsklæde, handel og bankvirksomhed.

 

Europas bankcentrum

Byen udstedte i 1252 sin egen stærke guldvaluta, Florin. Den blev anerkendt som betalingsmiddel over store dele af Europa. Dette sammenholdt med etableringen af bankfilialer rundt i helte det vestlige Europa bidrog til at sætte Firenze på landkortet som Europas bankcentrum

Under romerriget havde det politiske og økonomiske centrum for hele det kæmpestore rige ligget i Rom. Men efter Romerrigets  fald i det 5.århundrede sank byen Rom’s betydning økonomisk og politisk. Det var kun i kraft af Peterskirken og Pavens placering i Rom at byen overlevede som den kristne kirkes centrum.

Efter romerrigets fald blev den italienske halvø splittet op i mange små hertugdømmer og bystater.   Samtidigt flyttede den økonomiske og politiske magt nordpå  til Toscana og Norditalien.

 

Bystater i Toscana

Byerne i Toscana blomstrede op i Middelalderen. De udviklede egne forfatninger med velfungerende administration. Overordnet set skete der i Middelalderen en stor og positiv udvikling i byernes rigdom og kultur. Men det var langt fra en fredelig periode. Tværtimod var der en stor rivalisering mellem bystaterne, Firenze, Pisa, Lucca og Siena – og mange krige. At det var ufredelige tider, ses tydeligt i, at mange af de små og store middelalderbyen, vi dag besøger på vores rejser rundt i Toscana har store forsvarsværker. Enten ligger de strategisk placeret på toppen af en bakke eller bjerg – eller også har de andre forsvarsværker eksempelvis i form af en stor mur, de omkranser byen.

 

Den sorte død

I midten af 1300-tallet en stor katastrofe ikke alene Toscana – men hele Europa: Den Sorte Død.

I årene 1348-1350 hærgede pesten over alt. Den var dødelig i løbet af få dage og den var umådelig smitsom. Den antages at den bortrev ca. halvdelen af befolkningen, hvilket naturligvis var en regulær demografisk katastrofe for Firenze, som det tog byen mere end 150 år at overvinde.

 

Medici-familen overtager magten

I 1430’erne overtog en enkelt familie magten i Firenze og de satte i løbet af de kommende århundrede et altdominerende aftryk på byens politisk, økonomiske og kulturelle udvikling. Det var Medici familien.  Den rige bankierfamilie satte sig tungt på magten, udkonkurrerede  eller erobrede de øvrige bystater i Toscana og blev dén dominerende magt.

Under Lorenzo Midici  - med tilnavnet Il Magnifico - kulminerede slagtens betydning både finansielt, politisk og kulturelte, og Firenze blev et kulturelt og kunstnerisk centrum i Italien og hele Europa. Florentinerne døbte selv tiden renascimento (”genfødsel”) og dermed var renæssancen skabt.  

Navnet renæssance henviser til at man inden for malerkunsten og billedhuggerkunsten genopdagede antikkens kunstværker og stiludtryk. Samtidigt udviklede man nye teknikker i malerkunsten – perspektivet. Det kan måske virke lidt pudsigt for os her i det 21. århundrede, at det skulle være noget specielt. Men indtil renæssancen havde alle malerier været to-dimensionelle.

Medici slægten tiltrak og finansierede mange af de af datidens største kunstnere. De bedst kendte i Danmark er nok Leonardo da Vinci (145-1519) og Michelangelo (1475-1564)

 

Firenze bliver i 1861 en del af det forenede Italien.

Selvom Midici familiens styre ikke var særligt stabilt lykkedes det den stort set uafbrudt at bevare den gennem flere hundrede år. Men i 1737 var det slut. Det østrigske kejserdømme underlagde sig Toscana. Det varede frem til midten af det 19.århundrede og i 1861 blev Toscana indlemmet i det forenede kongerige Italien. Firenze var i en kort årrække hovedstad for det nye kongerige, men mistede den position til Rom i 1871.

Du kan læse mere om Firenze historie her

 

Tilbage til forsiden om Firenze

 

David

Michelangelos skulptur - David

En af de kunstnere, der nød godt af Midici familiens støtte til kunst og kultur, var Michelangelo.

I 1501 startede han i en alder af 26 år på at lave en 5 m høj figur i marmor, og 3 år senere i 1504 stod skulpturen, David  færdig.

Oprindeligt stod den på torvet foran rådhuset, men i dag er den placeret  i Firenze på Accademia Gallaria.

Jeg så figuren for et par år siden. Og jeg blev i den grad fascineret af den. Både dens størrelse og komposition. Den måde hvorpå det er lykkedes kunstneren at hukke en så flot og elegant figur ud af én kæmpestor klump marmor er nærmest ubegribeligt.

Det er den mest imponerende skulptur, jeg nogensinde har set. Det er en fantastisk oplevelse. Man kan selvfølge vælge at nøjes med at se den i øvrigt meget vellignende kopi, der står uden for på torvet foran rådhuset – men det er ikke helt det samme.

Du kan læse mere om Michelangelos arbejde med at skabe David her

 

Firenze

Turister i Firenze

Det er ”desværre” rigtig mange andre turister fra hele verden, der har fået øjnene op for. Det betyder, at det til tider kan være en udfordring at besøge den. Byen er reelt set kun på størrelse med Århus med ca 375.000 indbyggere og den dækker ikke et noget stort areal.

Det siger derfor sig selv, at de over 10.000.000 turister, der årligt kommer til byen, fylder rigtig meget. Og derfor er man som besøgende også nødt til at væbne sig med tålmodighed, når man er der.

Jeg har derfor følgende gode råd i forhold til et besøg i Firenze:

Hvornår er det bedst at besøge Firenze?

  • Hvis I har mulighed for selv frit at vælge jeres rejsetidspunkt, vil jeg anbefale et besøg i Firenze om foråret eller efteråret. Der er meget bedre plads – og der er mindre varmt.

Hvis I besøger Firenze om sommeren

  • Lad være med at køre derind i bil!!! Trafikken er kaotisk. Tag toget. Det kører lige ind til centrum.
  • Hvis I har små børn, så tænk på, hvordan de får en god oplevelse ud af det.
  • Husk masser af pauser med væske og is – da det som regel er stegende hedt i byen om sommeren.
  • Aftal med jeres børn, hvad de gør, hvis I bliver væk fra hinanden

Du kan finde en nærmere beskrivelse af, hvad der er værd at se i Firenze her

 

 

 

LÆS MERE OM BYEN FIRENZE

 

 

 

 

HVOR LIGGER FIRENZE?

 

 

 

 

LÆS MERE OM...

Læs mere om de øvrige attraktioner, oplevelser og steder i provinsen Firenze

 

 

 

HVORDAN KOMMER JEG TIL FIRENZE?

 

 

 

 

VALG AF FERIEBOLIG

 

Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

Drømmen om Toscana
Det er mit mål at give mine kunder muligheden for at udleve drømmen om en god ferie i Toscana, Italien. Derfor har jeg nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

find feriebolig

Find din feriebolig

tel

Jeg er altid klar til at hjælpe med at svare på spørgsmål og give dig vejledning, så du får den bedste ferie.

 

Jeg glæder mig til at høre fra dig

cam