Guide til Olivenolie i Toscana | bestil ferie her

God olivenolie er fantastisk...!

Jeg er så heldig, at jeg qua mit arbejde med Toscana Vacanze ofte er I Toscana, og derfor har jeg rig mulighed for at købe Ekstra Jomfru Olie af mine forskellige samarbejdspartnere.

Og lad det være sagt meget åbent: det er stærkt vanedannende.

Når man først en gang har prøvet at få serveret lidt ristet brød, gnedet det med et fed hvidløg og derefter dyppet det med helt frisk ekstra jomfru olivenolie – så får man et helt specielt forhold til god olivenolie.

Her vil jeg fortælle dig lidt om, hvad olivenolie og hvordan du kan sikre dig, at du får fats i en god olivenolie.

 

Hvad er olivenolie, og hvordan fremstilles den?
Olivenolie er olie, der udvindes fra oliven, frugterne af oliventræet. Oliventræer og fremstilling olivenolie har været udbredt i hele det sydlige Europa siden antikken. Den oprindelige produktionsproces er derfor utrolig enkel. Oliven bliver ganske enkelte presset for at udvinde olien. Men med moderne metoder kan man også knuse oliven, blande dem sammen til en masse (pulp) og derefter adskille olien fra massen i en centrifuge. Efter centrifugering er der små mængder olie tilbage i massen Den resterende olie kan udledes vha.af kemiske opløsningsmidler og er kendt som olie af olivenpresserester.  Olivenpresseresterolie er generelt billigere end almindelig olivenolie og må derfor ikke kaldes for oliven olie.

De forskellige betegnelser af olie
Olivenoile markedføres og sælges med følgene betegnelser:

Ekstra jomfru olivenolie

  • Det er den bedste kvalitet, og den er kendetegnet ved, at olien er mekanisk presset ud af sunde og friskplukkede oliven.
  • Det er den første presning – deraf navnet ”ekstra jomfru”.
  • Olien må presses ved højest 27 grader. Men de rigtigt gode olier bliver presset ved lavere temperaturer. Effekten heraf er mindre olie, men til gengæld har olien en endnu mere intens smag og duft.
  • Ofte vil denne olie have en grønlig farve og smage friskt og godt

Jomfru olivenolie

  • Den næstbedste kvalitet, der bilver fremstillet af den anden presning af oliven

Olivenolie

  • Det er en blanding af Jomfru oliven olie og andre olier. Det er den gængse olivenolie, der findes i butikker.

Mine samarbejdspartnere fortæller, mig at det er dyrt at fremstille god olivenolie (læs nedenfor under afsnitet om Høsten). Derfor er god olivenolie i butikkerne også dyr. Mit råd til dig derfor for det første at købe noget god olie med hjem fra Toscana, når du er dernede på ferie. Køb det enten i en butik – eller om muligt på en gård, hvor de producerer olivenolie. Hvis du skal købe det i Danmark, så check mærkaten på flasken meget grundigt – og hvis olien er  billig, så lad være med at købe den. Så er det nemlig ikke Ekstra Jomfru Olivenolie.

I øvrigt er det værd at notere sig, at god olivenolie ikke alene smager godt. Det er også sundt fordi de indeholder en lang række af antioxidanter og et højt indhold af umættede fedtsyrer.

Olievenolie opbevares bedst i mørke og ved kældertemperatur. Den skal ikke i køleskab.

Olivenoliens økonomiske betydning.
På verdensplan står EU-landende for ca. 80% af al den olivenolie, der produceres. Der findes i EU ca, 2,5 mio produceter, hvoraf de italienske udgør ca. halvdelen.

Disse tal illustrerer tydeligt hvorfor produktionen af olivenolie er en meget vigtig kilde til både beskæftigelse og samtidigt har en endog meget stor økonomisk betydning for landbrugene i Italien og Toscana.  Når man kører rundt i Toscana kan man også se, hvordan den ene olivenlund efter den anden sætter sig præg på landskabet.

Olivenhøsten

oliven

olivenhøst

olivenhøst

Selve høsten foregår ved, at man først lægger nogle store net ud under træerne. Derefter ryster man træerne, så frugterne falder af. Man kan enten ryste træerne 100% manuelt med hænderne eller typisk en slags rive med kort eller langt skaft og med store tænder ( Rastello). Man steder anvender man en slags motoriseret rive, der ryster grenene på træet. Under alle omstændigheder er det et temmelig omstændeligt og anstrengende manuelt arbejde. Derfor er hele familien ung som gammel trommet sammen for at hjælper med til høsten. Derudover hyrer mange også omrejsende frugtplukkere – ofte udenlandske – til at hjælpe med til høsten.

extra jomfru olivenolie

olivenolie

Bruschetta med olivenolie og hvidløg

 

Når alle oliven er rystet af træet samles de op fra nettet og køres direkte til oliepressen. De færrest gårde har deres egen oliepresse. I stedet er der lavet aftaler nærliggende oliemøller. Da det er meget vigtigt, at frugterne bliver presset så hurtigt som muligt – (max. 12 timer) efter de er plukkede, reserverer de forskellige producenter tid hos oliemøllen. På møllen bliver de friskplukkede oliven koldpressede, og derefter tappes olien efter en kort periode med dekantering. Koldpresning er vigtig for at give olien mulighed for at holde alle dens aromaer og egenskaber intakte. Den friskpressede olie har en smuk grøn farve. Den kaldes populært olio novo - og den har en helt speciel dejlig duft og smag.

Kort sagt er det perfekt til en lækker "bruschetta"! Den toscanske "bruschetta" er en skive ristet brød toppet med ekstra jomfru olivenolie. Det er en ret der er lige  så enkel som den er perfekt, den ideelle metode til at prøve smagen af ​​den nye olie.

Så høstperioden er både en stor, glædelig og spændende begivenhed for olivenbønderne og deres familie. Men det er også en periode med hårdt arbejde, hvor man arbejder under stort tidspres for at have sine oliven parate til den tid, der der i forvejen er reserveret på oliemøllen. Det er også en periode, der har stor økonomisk betydning for de enkelte familier. En dårlig høst betyder en anstrengt økonomi – og en god høst en giver tilsvarende en god økonomi.

Stoltheden over af fremstille god olivenolie
Der er også en meget stor stolthed forbunden med fremstsillingen af olivenolie. Det er tydeligt, at det er definerende for en familie, at de laver en god olivenolie. Det sætter de en meget stor ære i. Og pudsigt nok så synes alle de producenter, jeg har besøgt, alle som en sagt at lige præcis deres olivenolie er lige en tand bedre end alle de andre gode olivenolier. Sandt er det da ogsåOlivenolien har karakter efter sin sort, jordbundsforhold, dyrkning, høst, udvindelse og opbevaring. Så derfor er der mange parametre, der spiller ind og som kan forfines eller ødelægges. Og derfor er de enkelte producenter stolte af deres resultat.

Jeg skylder så også at tilføje, ast jeg heller ikke er blevet skuffet over nogle af mine indkøb hos dem endnu. De har alle smagt fremragende.

Når alle oliven er rystet af træet samles de op fra nettet og køres direkte til oliepressen. De færrest gårde har deres egen oliepresse. I stedet er der lavet aftaler nærliggende oliemøller. Da det er meget vigtigt, at frugterne bliver presset så hurtigt som muligt – (max. 12 timer) efter de er plukkede, reserverer de forskellige producenter tid hos oliemøllen. På møllen bliver de friskplukkede oliven koldpressede, og derefter tappes olien efter en kort periode med dekantering. Koldpresning er vigtig for at give olien mulighed for at holde alle dens aromaer og egenskaber intakte. Den friskpressede olie har en smuk grøn farve. Den kaldes populært olio novo - og den har en helt speciel dejlig duft og smag.

Kort sagt er det perfekt til en lækker "bruschetta"! Den toscanske "bruschetta" er en skive ristet brød toppet med ekstra jomfru olivenolie. Det er en ret der er lige  så enkel som den er perfekt, den ideelle metode til at prøve smagen af ​​den nye olie.

Så høstperioden er både en stor, glædelig og spændende begivenhed for olivenbønderne og deres familie. Men det er også en periode med hårdt arbejde, hvor man arbejder under stort tidspres for at have sine oliven parate til den tid, der der i forvejen er reserveret på oliemøllen. Det er også en periode, der har stor økonomisk betydning for de enkelte familier. En dårlig høst betyder en anstrengt økonomi – og en god høst en giver tilsvarende en god økonomi.

Stoltheden over af fremstille god olivenolie
Der er også en meget stor stolthed forbunden med fremstsillingen af olivenolie. Det er tydeligt, at det er definerende for en familie, at de laver en god olivenolie. Det sætter de en meget stor ære i. Og pudsigt nok så synes alle de producenter, jeg har besøgt, alle som en sagt at lige præcis deres olivenolie er lige en tand bedre end alle de andre gode olivenolier. Sandt er det da ogsåOlivenolien har karakter efter sin sort, jordbundsforhold, dyrkning, høst, udvindelse og opbevaring. Så derfor er der mange parametre, der spiller ind og som kan forfines eller ødelægges. Og derfor er de enkelte producenter stolte af deres resultat.

Jeg skylder så også at tilføje, ast jeg heller ikke er blevet skuffet over nogle af mine indkøb hos dem endnu. De har alle smagt fremragende.

 

 

 

LÆS MERE OM ITALIENSK MAD

ITALIENSK MAD

 

HVORDAN KOMMER VI TIL ITALIEN OG TOSCANA?

Der er mange måder at komme til Italien. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:

 

Transport og trafik

Fly til Firenze
Læs om lufthavnen i Firenze

Fly til Pisa
Læs om lufthavnen i Pisa

Tansport rundt i provinsen
Der er ingen tvivl om, at det nemmeste, hurtigst og mest bekvemt at komme rundt i provinsen, hvis man kører i bil. Hvis du flyver derned, kan du leje en bil i lufthavnen. Læs mere herom Billeje i Italien

Der er dog også mulighed for at komme rundt med offentlig transport. Via linket nedenfor kan du finde oplysninger om køreplaner og priser for tog og bus.

 

 VALG AF FERIEBOLIG

 

Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

Drømmen om Toscana
Det er mit mål at give mine kunder muligheden for at udleve drømmen om en god ferie i Toscana, Italien. Derfor har jeg nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

Her på hjemmesiden kan du derfor se mange forskellige typer af ferieboliger i Toscana, Italien, såsom