Det skæve tårn i Pisa | Book ferie hos Toscana Vacance

 

Historien om hvorfor det skæve tårn i Pisa er skævt

Den største seværdighed i Pisa er ganske givet  Det Skæve Tårn. Det ses også tydeligt, når man besøger  pladsen ved tårnet. Der er mildest talt mange turister - og rigtig mange, der laver den sjove fotoleg med at få taget et billede, hvor det ligner, at de forsøger at forhindre tårnet i at vælte.

Det er på sin vis lidt sjovt at tænke på, at fordi der allerede i forbindelse med opførslen af tårnet i 1173 blev lavet en gang byggesjusk, så er resultatet blevet en nærmest ikonisk bygning, der er kendt over hele verden. i 11987 kom det endda på UNESCO's verdensarvsliste - og det tiltrækker hvert eneste store mængder besøgende til Pisa

Det er helt fortjent at Det Skæve tårn er så besøgt. Og tro mig, det er virkelig skævt. Jeg blev i hvert fald overrasket, da jeg så det første gang for efterhånden mange år siden. Det var ikke arkitektens plan, at tårnet skulle være skævt. Det skulle have været et helt lige klokketårn for den nærliggende Domkirke. Men man havde glemt at tage i betragtning at jorden under tårnet er blød og dermed ustabil. Så allerede da man i 1178 nåede op i 2.sals højde begyndte det at synke i den ene side. 

På det tidspunkt blev byggeriet udsat i næsten 100 år, da republikken Pisa i alle disse år stort set uafbrudt lå stridigheder med de omkringliggende bystater Lucca, Genoa og Firenze. Denne pause bevirkede at den bløde jord under tårnet satte sig - og dermed blev lidt mere stabil. Uden denne pause i byggeriet mener man, at tårnet ville have væltet. 

i 1272 genoptog man byggeriet, og for at kompensere for hældningen lavede man de enkelte etager højere i siden modsat hældningen. Som følge heraf er tårnet en smule buet. I 1319 blev tårnet færdigt med syv etager og en højde på lige knap 56 meter. 

Tårnet fortsatte med synke i den ene side og blev mere og mere skævt i de følgende århundrede. Den tunge vægt af det store tårn, var ganske enkelt for meget for den bløde undergrund.

Der har været gjort forskellige forsøg på at stoppe hældningen, men uden den store succes. i 1990 blev det så slemt, at tårnet blev lukket for offentligheden, da man frygtede at det ville kollapse. Det blev iværksats en storstilet og langvarig proces for at stabilsere tårnet. Løsningen var at fjerne jord fra den "høje side" af tårnet og dermed rette tårnet op med 45 cm så det "kun" hælder med knap 4 grader. I 2001 blev tårnet igen åbnet for besøgende.

Fra myndighedernes side fortsatte man arbejdet med yderligere at stabilisere tårnet - og i 2008 kunne man meddele, at tårnet for første gang i hele sin levetid ikke længere sank. Så nu er det ifølge beregninger stabilt i de næste 200 år!

 

Pisa er mere end det skæve tårn

Men  husk, at selv om tårnet er et absolut "must see" - så er Pisa meget, meget mere end blot Det skæve Tårn.

Med sin rige fortid som en magtfuld søfartsrepublik, der dominerede handelen over Middelhavet i to århundreder, har Pisa bevaret mange historiske og arkitektoniske perler, der er værd at se udover
det skæve tårn eller Piazza dei Miracoli, der huser det. Desuden er Pisa en ung og dynamisk by, delvist takket være de mange studerende, der er i byen, i kraft at byens berømte universitet, grundlagt i 1343
(det 10. ældste i Italien).

 

Jeg har her samlet nogle forslag til andre steder om områder, der er et besøg værd

 

Det skæve tårn

Det skæve Tårn, Pisa

Rundt om i hele verden er Pisa kendt for sit Skæve Tårn – det knap 56 meter høje La Torre Pendente – der formelt set er kirketårnet til katedralen, der ligger lige ved siden af.

Bystyret i Pisa , der i 1100-tallet var italiens stærkeste maritime magt, besluttede at opføre tårnet, for at understrege byens position, rigdom og tekniske formåen over for de andre bystater i Italien. Skæbnens ironi ville så, at da tårnet var færdigt, mistede Pisa sin position til rivalen Firenze, der erobrede Pisa i starten af 1400 tallet.

 

Mange turister
Turister fra hele verden strømmer til Pisa for at se det Skæve Tårn. Jeg kan selv huske første gang,jeg så det. Jeg blev virkelig overrasket over hvor meget det faktisk hælder - og så blev jeg  overvældet af det  mylder af beøgende og gadesælgere der opholder sig i området omkring det Skæve Tårn. 

Mit råd er derfor at aflægge tårnet et besøg om morgenen - og hvis det ikke er muligt, så beslut dig for at tage den mange andre mennesker som en oplevelse - og kom væk fra området derefter.

 

 

 

HVOR LIGGER DET SKÆVE TÅRN I PISA?

 

 

Duomo de Santa Maria Assunta

Domkirken, der hører sammen med det Skæve tårn blev i årene 1063-1118 bygget på område uden for bymuren for at vise, at Pisa magt var så stor at kirken ikke behøvede nogen speciel beskyttelse.

Den er et mesterværk i romansk arkitektur og demonstrerer lige som tårnet den magt og rigdom som republikken Pisa besad på daværende tidspunkt.

Den er prægtig når man ser den ude fra – men efter min opfattelse er den endnu mere imponerende, når man kommer ind i den.

Du kan læse mere om domkirken 

Domkirken i Pisa

 

Dåbskapellet

Dåbskapellet i Pisa

Vest for Domkiken og det Skæve Tårn ligger Dåbskappelet – Il Battistero. Grundstenen blev lagt I 1153, næsten 100 år senere end selve kirken, men stadig i Pisas storhedstid.

De nederste dele af bygningen er lavet i romansk stil, men da byggeperiode strakte sig to århundreder kan man se et skift til gotisk arkitektur i de øverste dele.

Også her gælder det: snyd ikke jer selv for at se Dåbskapellet inden for. Udsmykningen (og akustikken) er fabelagtig.

 

Campo Santo

Det skæve Tårn, Domkirken, Dåbskapellet og Campo Santo udgør tilsammen Piazza dei Miracoli.(da: Mirakelpladsen)

Campo santo (da: "hellig grund") er en kirkegård,  og den har efter sigende sit navn, fordi bygningen er opført rundt om nogle skibsladninger jord fra Golgatha. Jorden blev bragt til Pisa i forbindelse med et korstog. Derved blev de muligt for de førende borgere i Pisa at blive begravet i hellig jord!

Campo Santo i Pisa

 

Piazza dei Cavalieri

Pisa Piazza dei Cavalieri

Pladsen (= piazza) var oprindeligt det politiske centrum i Pisa – helt tilbage til Romertiden. Under Medici familien styre blev den hjemsted for ny orden Ordine dei Cavalieri di Santo Stefano,  der havde til opgave at forsvare Toscana og Middelhavet mod den Tyrkiste flåde og pirater.

Medici famlien lod et paladserne på pladsen ombygge med navnet Palazzo dei Cavalieri, Paladset er har en imponerende facade med udmykninger af ornamenter, våbenskjolde og buster af 6 Medici storfyrster.

 

Palazzo dell'Orologio

På Piazza dei Cavalieri ligger også Palazzo dell'Orologio, en middelalderbygning, der har inkorporeret 'Torre della Fame' (Sulttårnet), hvor grev Ugolino Della Gherardesca døde i 1289 med sine børn og børnebørn, som Dante berømt skriver i sin guddommelige komedie.

Palazzo dell'Orologio

 

Gåtur langs floden Arno

Floden Arno  i Pisa

Floden Arno er en af de vigtigste floder i Italien og Pisa blev bygget op rundt om denne vandvej. I byen storhedstid kunne man sejle hel tind til. Men siden da er flodens udløb sandet til.

Floden er 241 km lang og har sit udspring i Monte Falterona.

Den er en rigtig fin oplevelse at gå langs floden og se Pisa fra en ny vinkel, der byder på mange fotogene motiver.

 

Murmaleri

Keith Haring (1958-1990) var en ung amerikansk kunstner, der med sine "Subway Drawings" blev kendt over hele verden.

Ideen med at lave et murmaleri opstod tilfældigt, da en studerende fra Pisa mødte Haring i en gade i New York. De udviklede ideen med at lave en maleri, over temaet fred og harmoni.

Haring lavede maleriet med hjælp fra lokale studerende og håndværkere i løbet af en uge. Han gav det titlen: Tuttomodo" (Hele verden). De 30 figurer viser Harings kreative og blev på den måde hans hymne til livet - udført blot få måneder før had døde af AIDS.

Maleriet adskiler sig meget fra næsten alle andre seværdigheder i Pisa - men jeg kan varmt anbefale det. 

Du kan finde det på denne adresse:

Via Riccardo Zandonai, 56125 Pisa

 

 

Keith Haring i Pisa

 

Orto Botanico

Botaniske have i Pisa

Den botaniske have var den første botaniske have i Europa, der var anlagt af et universitet. Den blev anlagt af Cosimo I de Medici i midten af 1500 tallet.  

Haven er et dejligt roligt sted at gå hen, hvis man har fået nok af at se på den overflod af renæssancerkunstværker, der er i Pisa

 

Borgo Stretto

Den mest maleriske gade i Pisa er Borgo Stretto, med sine arkader, butikker, caféer og paladser fra det 14. og 15. århundrede, der udgør kernen i det antikke Pisa; dette er faktisk området, hvor velhavende familier og købmænd konkurrerede om at bygge de højeste, smukkeste og mest farverige bygninger.

Læs mere om shopping i Pisa

 

Marina di Pisa

Marina di Pisa

Og hvis ovenstående ikke er nok, så tag en tur ud til kysten – nærmere bestemt  Marina di Pisa. Den har været en yndet feriedestination siden slutningen af ​​det 19. århundrede, hvor de første jugendstilvillaer blev bygget. Strandene i Marina di Pisa, Tirrenia og Calambrone kan alle prale af EU’s  Blå Flag, som tegn på renlighed og sikkerhed.

Læs mere om strandene i Pisa her

 

 

 

LÆS MERE OM BYEN PISA

 

 

 

LÆS MERE OM PROVINSEN PISA...

 

 

HVORDAN KOMMER VI TIL PISA?

 

Der er mange måder at komme til provinsen Pisa. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:

Transport og trafik
- Transport til Italien
- Kør selv ferie til Italien
- Turen ned gennem Europa
- Bilist i Italien
- Leje af bil
- Færdselsregler

 

Lufthavn i Pisa
Der er en lufthavn i Pisa. Men man kan også flyve til lufthavnen i Firenze

Læs mere om fly til Toscana

 

Tansport rundt i provinsen
Der er ingen tvivl om, at det nemmeste, hurtigst og mest bekvemt at komme rundt i provinsen, hvis man kører i bil. Hvis du flyver derned, kan du leje en bil i lufthavnen. Læs mere herom her

Der er dog også mulighed for at komme rundt med offentlig transport. Via dette link kan du finde oplysninger om køreplaner og priser for tog og bus.

 

 

 

 

VALG AF FERIEBOLIG

 

Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

Drømmen om Toscana
Det er vores mål at give vores kunder muligheden for at udleve drømmen om Toscana. Derfor har vi nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

Her på hjemmesiden kan du derfor mange forskellige typer af boliger, såom 

Agriturismo
private villaer med egen pool
Luksus boliger
vingårde
Ferieboliger med valgfri ankomstdato
Luksus
Ferieboliger med Air-con
Ferieboliger med egen restaurant
Ferieboliger hvor kæledyr er velkomne
Pensionat / B&B.