Pitigliano Toscana Ferie | book din feriebolig her

 

 

"Lille Jerusalem" i Toscana

Byen er et oplagt mål for en kør selv ferie til Italien, hvor I bor i en af ferieboligerne i provinsen

 

Byen Pitigliano er et imponerende skue når man kommer kørende af Strade Regionale 74 (SR74) fra vest. Det ser nærmest ud som om byen er groet sammen med den klippe, den ligger på. Og det er stort set også tilfældet. I kalkstensklippen er der nemlig udgravet huler, der bruge stil at huse den lokale olivenolie og vin

Pitigliano er noget helt specielt på grund af sin tidløse charme og den uovertrufne skønhed i dens gyder og gader, hvor små håndværksbutikker, lokale restauranter og kunstværksteder fylder atmosfæren med duftene og stemmerne fra de forgangne ​​tider. Naturligvis er en nyere bydel vokset uden for de middelalderlige mure, men det er inden for denne gamle beskyttende skal, der er lavet af sten, at den rigtige Pitigliano skal søges.

Ifølgende legender blev byen grundlagt af to brødre i romertiden, Petilio og Celiano, og byens navn blev derfor en sammentrækning af de to navne – Pitigliano. Sandheden er dog den at det var de alle steds nærværende etruskere, der først bosatte sig på klippen og grundlagde byen, hvilket passer godt med at det sydlige Toscana var et af de centrale i område for Etruskerne. Der er overalt i byen mange gyder med mere end 10 meter høje mure, der er blevet hugget ind i klippen af etruskerne. De går fra fra byen til floden i dalen nedenfor. Man kan også uden for den historiske bymidte se rester af en etruskisk bymur.

Senere kom romerne til, men der er dog ingen synlige spor i byen tilbage fra denne periode.  I middelalderen trådte adelsfamilien, Orsini i 1293 ind på scenen som herskere over byen. Og de skulle få stor betydning for byen udvikling i 1500- tallet og fremover, da de gav gjorde Pitigliano til et fristed for jøder.

Lille Jerusalem

pitigliano

pitigliano

Lille Jerusalem

Jøder bosatte sig i Pitigliano i det 1500-tallet. Jøderne søgte tilflugt der, da de blev tvunget ud af Rom og de andre stater, der var domineret af den katolske kirke. Kirken indledte en modreformationskampagne med henblik på at uddskille og ydmyge jøderne. Pave Paul IVs udstedte i 1555 en bandbulle ”Cum nimis absurdum”, der blandt andet krævede ghettoisering. På den baggrund flygtede jøder fra de pavelige stater til uafhængige hertugdømmer, hvor atmosfæren var friere. Pitigliano var særligt attraktiv, fordi den ikke var langt fra Rom, og på grund af den sociale politik den ledende Orsini-familie førte. Beskyttet af Orsini-familien blomstrede det jødiske samfund, og byen blev kendt som La Piccola Gerusalemme eller "Lille Jerusalem".

Samfundet voksede, efterhånden som flere jødiske eksil ankom fra Firenze, og synagogen blev bygget i 1598. En skole blev bygget i denne periode, og en jord blev afsat til en jødisk kirkegård. De jødiske nykommere gik hurtigt i gang som tømrere, vævere, skomagere, skrædder, bogbindere og pengeudlånere.

Da Pitigliano blev en del af Storhertugdømmet Toscana i 1608, blev jødisk velstand og frihed truet, da Medici-familien fra Firenze erstattede Orsini-familien. Privilegier, som jøderne havde haft under Orsini-familien, blev ophævet. De kunne ikke længere eje deres eget land. Diskussioner fandt sted om, hvorvidt jøderne skulle flytte til ghettoerne i Firenze eller Siena, men i stedet blev en ghetto oprettet i 1622 i et lille område omkring synagogen. Jøderne kunne ikke længere bo hvor som helst eller udøve nogen handel, de havde lyst til.

I lighed med andre jøder i Toscana blev jøder tvunget til at bære bestemte tøj, der markerede dem som en jøde, en rød hat til mænd og et rødt mærke, der blev båret på skjorteærmerne til kvinder. Jøder måtte lejlighedsvis betale særlige skatter for forskellige projekter, såsom opførelse af et vagthus og et springvand.

På trods af begrænsningerne fortsatte det jødiske samfund med at blomstre og trives. I midten af ​​det 18. århundrede under House of Lorraine forbedredes levevilkårene. I 1773 havde Pitigliano en jødisk befolkning på 200. Jøder var involveret i alle slags handler og ejede butikker, der solgte håndværk, tøj og krydderier.

I de følgende århundreder steg den jødiske befolkning til ca 600 personer, men i  1931 var antallet faldet til til 70. En massiv antisemitisk kampagne begyndte i 1936. Racelove blev indført i 1938, og på dette tidspunkt var der kun 60 jøder tilbage i Pitigliano. Flere jøder forlod Pitigliano og immigrerede, mens andre blev deporteret. Da nazisterne kom, skjulte de, der blev tilbage, hos landbrugsfamilier i de omkringliggende bakker og dale. Efter krigen kom kun 30 jøder tilbage til Pitigliano. Synagogen var blevet beskadiget, da de allierede bombet Meleta-floden for at stoppe tyskerernes

I dag er der kun få jøder tilbage til Pitiligiano, men man kan som besøgende stadig komme ind i den gamle jødiske bydel.

Pitigliano i dag

Pitigliano

Når man besøger byen i dag er det en fascinerende og spændende oplevelse på grund af byens historie, dens opbygning og de mange smukke historiske huse. Hvis du vil have en detaljeret guide til alle seværdighederne i Pitigliano kan du finde yderligere info via dette link. Personligt vil jeg anbefale katedralen Duomo di Pitigliano og så naturligvis den jødiske bydel.

Selv holder jeg ofte af, bare at gå rundt i de små gader og pladserne og kigge på husene og de mennesker, der går forbi. Og som regel ender det med, at jeg sætter mig på en cafe med espresso og et glas vand – og sidder jeg og kigger på folk. Sådan noget er der nemlig tid til når man holder ferie i Toscana.

 

 

 

HVOR LIGGER PITIGLIANO?

 

 

 

 

LÆS MERE OM...

Læs mere om nogle af mine favorit-spots i provinsen Grosseto.

Du kan også vælge selv at gå på opdagelse. Og det gode ved Toscana er: det kan kan ikke vælge forkert. Der er altid en lille spændende by eller et smukt landskab, der kan opleves og nydes.

 

 

 

DRØMMEN OM TOSCANA

Rejsetemaer - og inspiration til oplevelser og ferier

 

 

 

HVORDAN KOMMER VI TIL PITIGLIANO?

 

Der er mange måder at komme til provinsen Grosseto. Man flyve, køre med tog - eller tage bilen. Du kan læse mere herom via disse link:

Transport og trafik
- Transport til Italien
- Kør selv ferie til Italien
- Turen ned gennem Europa
- Bilist i Italien
- Leje af bil
- Færdselsregler

 

Ingen lufthavn i Grosseto
Der er ingen international lufthavn i Grosseto. Man kan i stedet flyve til lufthavnene i Pisa eller Firenze

- Fly til Italien

Tansport rundt i provinsen
Der er ingen tvivl om, at det nemmeste, hurtigst og mest bekvemt at komme rundt i provinsen, hvis man kører i bil. Hvis du flyver derned, kan du leje en bil i lufthavnen. Læs mere om billeje

Der er dog også mulighed for at komme rundt med offentlig transport. Du kan  her finde  oplysninger om køreplaner og priser for tog og bus.

 

 

 

VALG AF FERIEBOLIG

 

Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

Drømmen om Toscana
Det er vores mål at give vores kunder muligheden for at udleve drømmen om Toscana. Derfor har vi nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

Her på hjemmesiden kan du derfor mange forskellige typer af boliger, såom 

Agriturismo
private villaer med egen pool
Luksus boliger
vingårde
Ferieboliger med valgfri ankomstdato
Luksus
Ferieboliger med Air-con
Ferieboliger med egen restaurant
Ferieboliger hvor kæledyr er velkomne
Pensionat / B&B.