Seværdigheder i Firenze Toscana i Italien | Book feriebolig her
Seværdigheder iFirenze

SEVÆRDIGHEDER I FIRENZE

Gå på opdagelse i kunsten, kulturen og historien i Firenze i Toscana i Italien 

Byen er et oplagt mål for en kør selv ferie til Italien, hvor I bor i en af ferieboligerne i Firenze provinsen

Firenze - den vestlige civilations vugge
Der er masser af seværdigheder i Firenze, der er hovedstaden i regionen af samme navn. Det er en fantastisk by i Italien, der med rette er kendt for sin store koncentration af kunst og arkitektur fra Renæssancen.

Byen var et velhavende centrum for middelalderens handel, og det var her den italienske Renæssance opstod. Firenze var derfor hjemsted for de dygtigste og bedst kendte kunstnere som f.eks. Michelangelo og Leonardo da Vinci.  

På mange måder er det rimeligt at sige, at den vestlige europæiske  civilisations vugge stod i Firenze med udviklingen inden for kunst, kultur, handel, bankvæsen, litteratur osv. Regionen Firenze er nok den region i Italien, der i middeladeren havde størst indflydelse på hele Europa.

Firenze - og indflydelsen af Midici dynestiet
Firenze er de facto eet stort udendørs museum, hvor stort set på hver eneste plads og i hver eneste gade er noget spændende at se på. Så hvis man har interesse for kunst, arkitektur og historie er Firenze er veritabelt slaraffenland af gå rundt i fyldt med seværdigheder. Og da Firenze’ centrum faktisk er  forholdsvis lille ligger alle de spændende seværdigheder inden for kort afstand fra hinanden og kan nås på ca. et kvarters gang

Firenze og dens renæssancearkitektur er blevet defineret af Medici -dynastiet, Michelangelos David og Ratto delle Sabine af Giambologna (se nedenfor), er blot to blandt de mange mesterværker bestilt af Medici -familien. Pladsen med Palazzo della Signoria (se nedenfor), engang et politisk og økonomisk sted i byen - i dag en stor, åben smuk plads
Den storslåede Duomo, designet af Filippo Brunelleschi, dens konstruktion betalt af Medici -familien, vil tiltrække din opmærksomhed fra næsten alle hjørner af byen. Medicierne havde også ansvaret for at  forvise digteren Dante Alighieri fra Firenze på grund af hans kontroversielle politiske aktiviteter, og mens han vandrede fra en by til en anden, skrev han sit udødelige mesterværk, Den Guddommelige komedie.
Firenze - en by med mange forskellige slags seværdigheder
Samtidigt skal det også nævnes, at man sagtens kan besøge og nyde Firenze uden at have interesse for kunst, arkitektur eller historie. Der er masser af andre seværdigheder i Firenze. Man kan bare nyde at slentre rundt i byens gader. Prøv f.eks. at gå en tur fra Piazza del Duomo ned at den eksklusive shoppinggade  Via Roma til Piazza della Republica. Herfra kan du fortsætte mod vest ad Via degli Strozzi indtil du kommer til den elegante Via de’ Tornabuoni. Her finder du eksklusive modehuse som Ferragamo, Prada, Sergio Rossi og mange andre.

Jeg vil også anbefale en tur rundt i de mindre, krogede og mere ydmyge gader i Firenze. Her finder man små lokale butikker og restauranter, der bare venter på, at du opdager dem – og det med priser, der naturligvis er langt billigere end på de eksklusive hovedstrøg.

Husk at krydse floden Arno i Firenze
Jeg vil også anbefale at krydse floden Arno – enten via Ponte Vecchio eller en af de andre 5 broer – og gå på opdagelse på denne del af byen, kaldet Altrarno. Men skal ikke ret mange hundrede meter væk fra floden for at opleve er Firenze, der er langt mindre turistet og langt mere roligt.

Nedenfor har jeg lavet en beskrivelse af nogle af mest spændende seværdigheder i Firenze. Men som inspiration kan jeg også anbefale en video, du kan finde på youtube. Jeg vil faktisk sige, at den er ”Must see” – hvis du planlægger en rejse til Firenze

Her er link til Video på youtube om Firenze:

 

 

 

 

OVERSIGT OVER SEVÆRDIGHEDER I FIRENZE

 

Mercato Nuovo

Mercato Nuovo

Mercato Nuovo, der blev opført i det 16.århundrede, ligger lige midt i centrum af Firenze – og det er med sine søjler og buer en meget speciel torveplads. I dag kan man købe alle mulige former for souvenirs, lædervarer o.m.a. Men mange af de besøgende kommer der for at se ”La pietra dello scandolo” der frit oversat betyder skam-stenen.

Det er en cirkelrund marmorsten, der ligger i gulvet. I renæssancens Firenze blev skyldnere i lænker ført hertil og tvunget til at trække bukserne ned, hvorefter de blev straffet med slag og ben og bagdel!

Det er stadig et marked i dag, hvor man kan købe lædervarer og diverse nips

San Miniato del Monte

Det er den ældste kirke i Firenze bygget i perioden mellem det 11. og 13.  århundrede. Den ligger på toppen af en bakke med en fantastisk udsigt ud over hele byen. Den er angiveligt en af de smukkeste romanske kirker i Italien, men man finder mange udsmykninger, der stammer fra Renæssancen.

Det er specielt spændende at besøge kirken tidligt om aftenen, hvor Benediktiner munkene forretter messe med Gregoriansk sang

San Miniato del Monte

Piazza della Republica

Piazza della Republica

Piazza della Republica i Firenze ligger samme sted, hvor der i romertiden lå et Forum. Søjlen midt på pladsen -La Colonna dell’Abbondanza fra 1431 markerer centrum for romertidens bebyggelse. Pladsen er i dag mest kendt for sine Neo klassiske bygninger, forretninger med dyre mærkevare, smarte cafeer og en smuk karrusel. Gademusikanter og andre artister forsøger at få de mange turister til at give dem en skilling.

Piazza della Republica i Firenze er et sted man kommer for at se og blive set. Så vær forberedt på, at en kop kaffe på en af de hippe fortovscafeer er god men dyr!

Loggia dei Lanzi

På listen over seværdigheder i Firenze står Loggia dei Lanzi meget højt. Det er en  åben bygning fra slutningen af det 14.århundrede, der ligger på hjørnet af den centrale plads Piazza della Signora.  Under bygningens hvælvinger står nogle af de flotteste skulpturer, der blev frembragt i renæssancen.

Den mest berømte skulptur er bronzestatuen Perseo af Benvenuto Cellini. Min personlige favorit er dog Giambolognas skulptur med titlen: Ratto delle Sabine, lavet af hollænderen Ciambologna. Den er lavet over historien om Rom fortalt af Livius of Plutark, hvor mænd fra Rom foretog en massebortførelse af unge kvinder fra andre byer i området. Det er tale om en mesterværk af ekstrem høj teknisk kvalitet, da alle tre figurer er hugget ud fra et eneste stykke marmor og hvor de anatomiske detaljer i figurerne er intet mindre en imponerende. Husk at gå hele vejen eundt om skulpturen og betragt den fra alle sider.

Loggia dei Lanzi

Santa Croce kirken i Firenze

Santa Croce kirken i Firenze

Santa Croce kirken er berømt, fordi mange af Firenze kendte bysbørn er begravede her. Det gælder f.eks. Michelangelo, Rossini, Galileo og Dante. Astronomen Galileo støttede  Kopernikus’ heliocentriske verdensbillede, med Solen som centrum og Jorden i kredsløb omkring den og sin egen akse.

Det skabte et voldsom røre i den katolske kirke, som tvang Galileo til at afstå fra sine synspunkter og medgive at Jorden var Universets centrum. Han blev idømt fængsel og senere husarrent – og som en ekstra straf blev han frakendt retten til en kirkelig begravelse indtil 1737, 95 år efter hans død

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti er et stort slot fra det 16 århundrede. Det blev bygget af den velhavende bankier, Luca Pitti,  men blev senere overtaget af Medici familien. Efter Italiens samling var det i en kort periode det vigtigste kongelige pladas. I 1919 overdrog Kong Victor Emmanuel det til den Italieske stat, der indrettede et museum i bygningerne med en meget stor samling af renæssance kunst. Det er virkelig en stor og meget spændende seværdighed i Firenze.

Palazzo Pitti

Bobilo haverne

Boboli haven i Firenze

Haverne, der ligger bag ved  Palazzo Pîtti lidt uden for det centrale Firenze, blev anlagt af den alle steds nærværende Medici familie i det 16. århundrede. Havernes stil blev en model for mange europæiske kongelige haver.

Boboli haverne rummer talrige skulpturer fra natikken, renæssancen og barokken.

Basilica di San Lorenzo

Første gang jeg så kirkens facade midt i Firenze, blev jeg meget overrasket. Den ligner nemlig noget, der ikke er blevet lavet færdig. Og jeg fandt senere ud af, det lige præcis var tilfældet. Den står nemlig ufærdig – lige som kirken i Montepulciano.

Men man skal ikke lade sig narre af det pauvre udvendige udseende, for når man kommer ind i kirken – hvor alle de ledende medlemmer af Medici familien ligger begravet – er det en meget flot kirke, hvor bl.a. Michelangelo har stået for udsmykningen

Basilica di San Lorenzo

Palazzo Vecchio - magtens centrum i Firenze

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio er symbolet på magtens placering, og er en af de seværdigheder i Firenze, der et "must see". Grundstenen til bygningen blev lagt i 1299 og der blev bygget på den gennem de følgende århundreder. Omkring 1540 gjorde Medici familien den til sin residens og familien hyrede nogle af de mest berømte kunstnere, som Michelangelo, Vasari og Donatello til at udsmykke den.

Palazze Vecchio er i dag såvel rådhus som museum – og paladset er virkelig et besøg værd.

Den verdenskendte forfatter Dan Brown lader i sin bog Inferno hovedpersonen professor Langdon og hans partner Sienna flygte fra deres forfølgere ad nogle hemmelige gange inde i Palazzo Vecchio. På museet kan man købe en guidet tur, hvor man følger i Professor Langdons fodspor rundt i paladset. Jeg har ikke selv prøvet det, men det skulle efter sigende være en spændende oplevelse.

Piazza della Signora

Piazza della Signora (”byrådet”) har i mere end 800 år været Firenzes centrale plads, hvor man finder en række andre attraktioner såsom Palazzo Vecchio og Loggia dei Lanzi. Pladsen har en en meget uregelmæssig form, nærmest. Det skyldes et magtkamp mellem to af de ledende familier i Middelalderen. Den vindende familie nedbrændte nemlig den tabende familien ejendomme på den daværende plads. Oprindeligt var pladsen dækket med bar jord, men efterfølgende er den flere gange blevet beklædt med pietra serena – en smuk sandsten fra Toscana.

Piazza della Signora

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uddizi regnes for et af verdens bedste kunstmuseer med værker af f.eks.  Michelangelo, Botticelli, Leonardo da Vinci og Titian. 

Det blev bygget i midten af det 16. århundrede som et palads til bystyret. Og da Medci familien overtog ledelsen af Firenze, overtog de også dette palads.

Paladset blev allerede 1769 åbnet som museum – og er i dag et af verdens mest besøgt museer med over 10.000 daglige besøgende.

Cosimo I (Medici) lod i 1565 den såkaldte Vasari korridor opføre. Det er en godt 1 km lang lukket gang, der forbandt Uffici paladset med Pitti Paladset på den anden side af floden.  Det gjorde det muligt for medlemmer af Medici familien at gå fra deres bolig til Ufficzi uset og uden at skulle blande sig med pøblen.

Læs mere om museet i Firenze her

Der er som regel lange en lang kø ved indgangen.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio er den ældste og største af de seks broer der krydser floden Arno i Firenze.

I mange år holdt byens slagtere til her – og historien vil vide, at slagterne smed kødaffald ned i floden og glædede sig over, at det rådnende og stinkende kød flød ad floden ned til fjenderne i Pisa.

Men stanken blev også for slem for beboerne i Firenze, så i slutningen af det 16.århunderede besluttede bystyret, at der i stedet kun skulle være guldsmede og juveler-butikker på broen. Denne tradition er fastholdt helt frem til i dag.

Det er en bro i Firenze, der er meget populær blandt turister, så der er altid mange mennesker på den.

Firenze

Domkirken i Firenze- Santa Maria del Fiore

Firenze domkirke

Jeg bliver slået af beundring hver gang jeg ser Domkirken i Firenze. Den var og er stadig en af de største katedraler i Verden. Den blev opført som en demonstration af den magt og tekniske formåen bystaten Firenze besad. Byggeriet tog sin begyndelse i 1296 og var først færdig 600 år senere!!!.

En af de største udfordringer var at bygge domkirkens kæmpemæssig kuppel. I 1418 blev der udskrevet en konkurrence om at bygge den. Konkurrencen blev vundet af en lokal guldsmed, Filippo Brunelleschi, der ved hjælp af en ingeniørmæssig genistreg havde et bud på, hvordan kuplen kunne bygges helt uden stillads til at holde den, medens den blev muret op. Og det var nok også godt nok, da alt tilgængeligt tømmer i hele Toscana, ikke havde været nok til at bygge sådan et stillads.

Kuplen stod færdig 16 år senere i år 1436, hvor Paven sammen med sine kardinaler og til stor jubel fra byens stolte indbyggere, indviede den.

I det hele taget kan man som besøgende ikke undgå at blive imponeret over de tekniske færdigheder datidens bygherrer og håndværkere havde.Læs mere om kuplens geniale konstruktion her og her

Så husk af aflægge Domkirken et besøg når I er i Firenze, da det er en af de allerstørste seværdigheder i byen. Men vær forberedt på, at den ide er der mange andre, der også har fået. Jeg vil anbefale Jer at bestille billetter i god tid – ellers må I stå i kø i flere timer for at komme ind.

 

 

Galleria dell'Academia

Jeg har besøgt mange museer rundt om i Verden, men der er intet, der slår oplevelsen ved at gå rundt i Galleria dell’Academia. Museet er et af de mest besøgte i Italien – og det er der en grund til.

Og det skyldes først og fremmest Michelangelos skulptur, David (1501-1504) Det er  en næste ubeskrivelig fornemmelse at stå foran den godt 5 m høje skulptur. Den er så livagtig, at det er svært at forstå, at den er hugget ud af en kæmpestor marmor blok.

Statuen forestiller David, før han skal i kamp mod den øjensynligt uovervindelige kæmpe Goliat. Michelangelo lavede skulpturen på bestilling af bystyret i Firenze i en periode hvor byen var truet af omkringliggende stater og Pavekirken. Formålet var at indgyde borgerne i Firenze håb og tro på, at de kunne klare sig.

Skulpturen stor oprindeligt på Piazza delle Signora, men blev efter noget tid flyttet til Galleria dell’Academia for at beskytte den mod værliget. I dag står der en kopi på Piazza della Signora.

Der er som regel lange en lang kø ved indgangen. Men du kan springe den over ved at købe billetter på forhånd via disse to links: 

David

Altrano

Firenze

Firenze er som tidligere et sandt overflødighedshorn hvad angår seværdigheder inden for kunst, kultur og historie. Firenze er derfor en af de byer i Italien, der modtger flest besøgende turister i løbet af et år.

Så det vil naturligvis være stort set  umuligt at finde kvarterer af byen, hvor der ikke kommer turister. Men hvis du har lyst, kan du opsøge områder, hvor der kommer langt færre end rundt omkring de kendte seværdigheder.

Et sådant område er Altrarno. Det betyder området på den anden side af floden Arno, og det er mødestedet for intellektuelle, kunstnere og bohemians. Gå over en af de mange broer, der krydser floden Arno og udforsk f.eks. området omkring den lille hyggelig plads Piazza San Spirito. Om dagen hersker her en dejlig rolig og afslappet stemning - men om aftenen bliver der mere livligt.

Prøv det når I er i Firenze - det er en dejlig oplevelse.

 

 

 

LÆS MERE OM BYEN FIRENZE

 

 

 

HVOR LIGGER FIRENZE?

 

 

 

 

LÆS MERE OM...

 

 

 

 

DRØMMEN OM TOSCANA

Rejsetemaer - og inspiration til oplevelser og ferier

 

 

 

HVORDAN KOMMER VI TIL  TOSCANA?

 

 

 

 

VALG AF FERIEBOLIG

 

Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.  

Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”

Drømmen om Toscana
Det er mit mål at give mine kunder muligheden for at udleve drømmen om en god ferie i Toscana, Italien. Derfor har jeg nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.

Her på hjemmesiden kan du derfor se mange forskellige typer af ferieboliger i Toscana, Italien, såom 

 

 

 

INFO OM ITALIEN

 

Forsikringer

Brug af Internettet på ferier