Toscana forbindes af vinelskere verden over med Chianti vine. Mange tror endda at Chianti er en drue – men det er det ikke – det er navnet på et område, der ligger mellem de to byer Firenze og Siena.
I et gammelt regnskabsdokument fra 1398 kan man finde et vidnesbyrd om salget af en hvidvin, der at dømme ud fra prisen ikke var af den bedste kvalitet. I løbet af de følgende århundreder begyndte man at producere rødvine, der blev meget kendte ikke kun i Toscana men i hele Europa.
Legenden om den sorte hane (Gallo Nero
Ifølge legenden besluttede de to førende toscanske bystater i 1200-tallet, Firenze og Siena at bruge et hestevæddeløb til at afslutte deres jordstrid om Chianti. Mødestedet for to riddere, der måtte drage afsted fra henholdsvis fra Firenze og Siena ved hanegal, ville markere de nye grænser for deres territorier.
Seneserne anskaffede en flot hvid hane, som de stopfodrede med alskens lækkerier.Florentinerne valgte omvendt en sort hane og opbevarede den et par dage i en æske uden mad. På løbsdagen, da de tog hanen ud af kassen, sang han meget tidligere end daggry, da den var så sulten.
Således forlod den florentinske ridder sin by langt tidligere end rytteren fra Siena rytter og de mødtes kun ca 20 km fra Siena -mure.
Derfor blev Chiantiområdet underlagt Firenze, og siden da har den sorte hane været symbolet på Chianti: først i Lega del Chianti i middelalderen og derefter i Chianti Classico Consortium.
Chianti vinene kunne dog ikke måle sig med de franske vine, der var dominerende i hele Europa. En fremsynet greve fra Toscana satte sig for at forbedre kvaliteten af Chianti vinene -og nåede frem til at det bedte resultat var en vin, der var lavet på en blanding af druerne Sangiovese (min. 70%), malvasia og trebbiano (ca 15%) og canaiolo negro (10-15%)
Denne blanding er med ganske få tilpasninger stadig gældende for Chianti vine.
For at beskytte deres brand etablerede vinproducenterne fra denne del af Chianti deres eget konsortium i 1924 – og valgte en sort hane som deres logo (Gallo nero). I 30’er blev området officielt anerkendt som det klassiske Chianti område. Disse vine kaldes Chianti Classico,, og de er produceret på en af de 180 vingårde i områderne Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti, Greve in Chianti og Radda in Chianti; og dele af fem andre kommunale territorier - Barberino Val d’Elsa, Castelnuovo Berardenga, Poggibonsi, San Casciano Val di Pesa og Tavarnelle Val di Pesa.
(kilde: Pedersen & Rosendahl Ariani: TOSCANA Maden, vinen, kulturen & landskabet.)
Efteråret er høstsæson for vin i Toscana, ikke kun i Chianti området men i hele Toscana. Derfor er en tur til Toscana oplagt for vinelskere af en hver art – lige fra vineksperterne og til alle os andre, der ”bare” godt kan li’ et godt glas vin.
Nendenfor har jeg listet en række forslag til aktiviteter for vininteresserede i Toscana i efteråret.
For mange vil vin fra Toscana være synonymt med Chianti. Men det er faktisk en skam, for regionens vinlandskab er langt mere kompleks og dynamisk.
I det centrale Toscana produceres fin rødvin, der næsten udelukkende er baseret på Sangiovese-druen. Og i området omkring Bolgheri i det vestlige Toscana produceres en meget anden vinstil - den såkaldte "Super Toscaner", som normalt fremstilles ved at blande lidt Sangiovese med ”ikke-indfødte” druer som Cabernet Sauvignon og Syrah. Disse vine har nogle af de højeste detailpriser. Læs mere om Super Toscanere her.
Toscana producerer ca. 5 procent af den italienske vinproduktion i volumen, men mere end 10 procent af den samlede værdi.
Vinhøsten i Italien og Toscana er så vigtig, at der simpelthen er et specifikt ord for det: ”vendemmia”. Det stammer angiveligt fra de latinske ord ”vinum (vin) og ”demia” (afledt af demere – at tage)
Vendemmia finder – afhænging af vejret – typisk sted i sidste halvdel af september. Og på mange vingårde kan man som besøgende få lov til at deltage i høsten.
Og det er virkelig en fantastisk oplevelse
I regionen Livorno, nær den lille landsby Bolgheri startede baron Mario Incisa della Rochetta i 1940’erne nærmest som en slags hobbyprojekt med at eksperimentere med klasiske druesorter kendt fra Bordeaux. Han plantede sine marker til Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. og lavede ud fra dem en ny vin.
I starten var det udelukkende til privat forbrug, og den blev da heller ikke anerkendt i vindkredse.
Men vinen blev år for år forbedret og i 1978 fik den sit gennembrud i den internationale vinpresse. Det skete da den i en blindsmagning i London slog alle sine konkurrenter – herunder også topvine fra Bordeaux.
I dag er de så¨kaldte Supertoscanere blandt de dyreste vine i Verden.
Besøg området og smag de fanstastiske vine - og køb nogle med hjem, hvis du har råd!
Etruskerne var de første til at fremstille vin i Maremma i den 8. århundrede f.Kr. De lærte kunsten fra grækerne og solgte vinen stort set overalt i den antikke verden. Etruskisk vin var bitter og med en ringe holdbarhed, så man tilføjede urter, krydderier og sukker blev brugt til at skjule den dårlige smag.
I tiden helt frem til 1990’erne fortsatte den lokale vinproduktion med at lave halvdårlige vine, hvor de primære formål for vinbønderne var at producere var til eget forbrug.
Men i 1990’erne var der nogle initiativrige virksomhedsejere, der begyndte at investere i vinproduktion i området omkring den lille by Scansano – sikkert inspireret af den succes vinene fra det nærliggende Bolgheri område havde haft i de foregående årtier.
Jeg holder meget af disse vine - og hvis du ikke har smagt dem, så er den lille landsby Scansano og vingårdene i dens opland et oplagt mål for en tur til Toscana i efteråret
Mange områder i Toscana har været dedikeret til produktion af vin i århundreder. Vinbønderne i dag står derfor på skuldrene af tidligere generationer og har bygget videre på deres traditioner og håndværk. Det er en verden af gamle kældre, moderne vingårde, perfekt dyrkede vinmarker og byer, hvor kulturen er gennemsyret af vin.
I denne artikel præsenterer jeg dig for nogle af de mest kendte vinbyer i Toscana
Vernaccia di San Gimignano DOCG betragtes som en af de vigtigste italienske og toscanske hvidvine og kan prale af en lang historie helt tilbage til år 1000 e.Kr.
I middelalderen var en meget anerkendt som en af de bedste hvidvine, men kvaliteten fra faldende o de følgende århundreder. I 19060’erne blev den genfødt og blev den første italienske vin til at bære den prestigefyldte DOC -betegnelse i 1966. Efterfølgende blev det til betegnelsen DOCG i 1993
læs mere om byen San Gimignano her
Toscana i efteråret er høstsæsonen for vin. På vinmarkerne plukkes på modne druer. Italienerne har et ord herfor - vendemmia – og man kan som besøgende ofte får lov til at deltage i arbejde med at plukke druerne og fejre høsten på en af de mange tusinde vingårde.
Efteråret er også et godt tidspunkt at besøge vinfestivaller. Her er en oversigt over nogle af de bedste vinfestivaler i Toscana. Det er er festivaler, hvor der er en masse sjov og godt humør. Der kan man som besøgende opleve, hvordan italienerne elsker en god fest.
Toscanas vinfestivaler handler ikke kun om at nyde et glas eller to med noget godt. De giver også mulighed for at smage og teste de nye årgange
Læs mere om vinfestivalerne her
Lige siden grundlæggelse af Toscana Vacanze tilbage i 1999 har fokus været at finde gode, autentiske ferieboliger til vores gæster.
Mit løfte til dig som kunde er derfor: ”Jeg lejer kun ferieboliger ud, jeg selv har lyst til at holde ferie i…!”
Drømmen om Toscana
Det er mit mål at give mine kunder muligheden for at udleve drømmen om en god ferie i Toscana, Italien. Derfor har jeg nogle meget forskellige huse i det autentiske Toscana, hvor man for alvor for chancen for at realisere drømmen om en Italiensk ferie – hvad enten man tager afsted som et par, en familie med små eller store børn, en større gruppe eller man som bedsteforældre gerne vil invitere børn og børnebørn med på en tur. Der er mulighed for både naturferie med bjergvandring, badeferie med egen pool, madlavningskurser hos Italienske mamas, trøffelkurser og vinsmagning, osv, osv.
Her på hjemmesiden kan du derfor se mange forskellige typer af ferieboliger i Toscana, Italien, såom
Forsikringer
Brug af Internettet på ferier